Kazalište ili male scene: zašto ne sjedimo u gledalištu nego na sceni?

Kazalište ili male scene: zašto ne sjedimo u gledalištu nego na sceni? Kazalište ili male scene: zašto ne sjedimo u gledalištu nego na sceni?
Foto: HNK Zajc Foto: HNK Zajc
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Riječko HNK "Ivana pl Zajca" radi punom parom. Uprava se hvali rasprodanim i popunjenim predstavama, no publika ipak ima primjedbe, posebno na sve češće izvedbe na maloj sceni, što Kazališta, što HKD-a.

Gledatelji se unisono slažu da je glazbeni dio programa, posebno se to tiče koncertnih izvedbi, podignut na jedan zavidno visok nivo, no mnogi zaljubljenici dramskog izričaja negoduju. Smatraju da imamo jako dobar glumački ansambl, no ne i repertoar, a posebno se zamjera to što se vrlo često sjedi na tvrdim, sklopivim stolicama, što na pozornici velikoga kazališta, što na pozornici HKD-a. 

Takva ustanova kao što je Hrvatsko narodno kazalište apsolutno zahtijeva, po prirodi stvari, jednu razinu tehničke naravi, i to stvara jedan štimung, jedno ozračje uljuđenog europskog teatra. Na tim off scenama bile su i tvrde stolice i klupe, međutim, u zaista renomiranim kazališnim kućama, uvijek se i na taj detalj itekako pazilo, kaže Marin Miočić Stošić, rednovni posjetitelj kazališta.

Sve češće i češće predstave gledamo izvan mjesta koje smo platili kod uzimanja pretplate. Možda u početku nije jasno iskomunicirano gdje ćemo gledati predstavu, gdje ćemo sjediti i koliko je racionalna kupnja te pretplate u trenutku kad se odluka donosi, ističe Marko Čule.

Na ove primjedbe potražili smo i odgovor kod intendanta Marina Blaževića: "Jedno su dramske predstave koje se izvode pred malim gledalištem na tribinama i nije mi jasno zbog čega je problem kad to radi HNK, a nije problem kad to radi Festival Malih scena. Tvrde stolice su takve zato što je to jedino gledalište, odnosno jedine tribine s kojima mi raspolažemo. One su neudobne i neke promjene u sljedećoj sezoni ćemo u tom smislu i napraviti. Kad je riječ o pretplatnicima koji imaju primjedbe na to da su kupili ložu, a gledaju predstave na tribinama, cijena te pretplate je onoliko umanjena, koliko programa u sklopu te pretplate nije u velikoj dvorani s ložama ili sjedalima u parteru, nego na tribinama."

Možda bismo trebali biti još neko kraće vrijeme strpljivi i vidjeti hoće li nam nova sezona donijeti neka poboljšanja.

Poslušajte prilog Glorije Fabijanić Jelović:

Komentari