Keramička peć u srcu Gorskog kotara

Keramička peć u srcu Gorskog kotara Keramička peć u srcu Gorskog kotara
Skiciranje, oblikovanje, bojanje... (Foto: ORL Plemenitaš) Skiciranje, oblikovanje, bojanje... (Foto: ORL Plemenitaš)
Treba pripremiti drva za vatru (Foto: ORL Plemenitaš) Treba pripremiti drva za vatru (Foto: ORL Plemenitaš)
Keramika u peći (Foto: ORL Plemenitaš) Keramika u peći (Foto: ORL Plemenitaš)
 Čarolija vatre na djelu (Foto: ORL Plemenitaš)  Čarolija vatre na djelu (Foto: ORL Plemenitaš)
Što će bit kad se ugasi? (Foto: ORL Plemenitaš) Što će bit kad se ugasi? (Foto: ORL Plemenitaš)
Rezultati ranijih saziva... (Foto: ORL PLemenitaš) Rezultati ranijih saziva... (Foto: ORL PLemenitaš)
Foto: ORL Plemenitaš Foto: ORL Plemenitaš

Foto: www.olr-plemenitas.hr

Počeo je radom XXI. međunarodni Raku saziv u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš. U zgradi nekadašnje osnovne škole, u mjestu pokraj Lukovdola, četiri keramičara će do 10. kolovoza oblikovati radove u posebnoj keramičarskoj tehnici, a u nedjelju će ih publici predstaviti prigodnom izložbom.

Sudionici ovogodišnjeg saziva su profesionalni umjetnici u rezidencijalnom statusu: Pavel Vasilev i Vesela Stamenova, diplomirali na National Art College, Sofija, zatim Denis Franušić, Akademija primijenjene umjetnosti, smjer kiparstvo, Rijeka te utemeljiteljica OLR Plemenitaš Vesna Osojnički, diplomirala na ALU Zagreb.

Tema ovogodišnjeg Raku saziva je slobodna, a osim na završnoj izložbi što će službeno biti otvorena 10. kolovoza u 16 sati, slobodno možete navratiti do Oblikovne likovne radionice Plemenitaš tijekom cijelog tjedna jer rade uz dane otvorenih vrata. Posjetitelji mogu pogledati fundus radova dosadašnjih saziva i park skulptura mladih umjetnika u vanjskom prostoru.

Raku je stara japanska keramičarska tehnika, izmišljena još u 16. stoljeću. Riječ raku znači sreću ili veselje, a pri izradu predmeta u raku tehnici sreća ima veliku ulogu jer je riječ o brzom, spontanom glaziranju i paljenju keramike. Vađenje keramike iz peći uvijek je dojmljiv prizor, a rezultat uglavnom iznenađenje bez obzira na planove umjetnika.

Komentari