KineDok u susjedstvima: Europski dokumentarci na neobičnim lokacijama

KineDok u susjedstvima: Europski dokumentarci na neobičnim lokacijama

Foto: Matija Habljak / Pixsell

U okviru projekta KineDok u deset gradova diljem Hrvatske, na šarolikim lokacijama, od nogometnog igrališta do muzeja i galerija, prikazuju se noviji, odabrani europski dokumentarni filmovi. Ove sezone KineDok surađuje s projektom Rijeka EPK 2020 i programskim pravcem "27 susjedstva".

KineDok 2018 donosi 15 dugometražnih dokumentaraca, a među njima su festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske. 

Filmske projekcije održavat će se do kraja kolovoza i nastaviti najesen, a ulaz je besplatan. Više o filmovima možete doznati ovdje, a o rasporedu projekcija ovdje.

Prikazat će se bugarski politički dokumentarac "Zvijer je još uvijek živa" o potrazi za idealnim komunizmom, češki "Daliborekov bijeli svijet", tragikomedija o životima "običnih pristojnih Čeha" kojima nedostaje Hitler, norveški "Bez zaklona" ratna priča iz Bagdada.

KineDok, zajednički projekt europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca, održava se četvrtu godinu zaredom, a ove je godine u njegovom okviru  priređeno filmsko ljeto u "7 riječkih susjedstava" diljem Primorskogoranske županije, Delnicama, Drenovi, Novom Vinodolskom, Lovranu, Krku i Unijama.

Slovački film "Hotel Svitanje" prati nekoliko životnih sudbina malog gradića, talijanski "Funne: Djevojke koje sanjaju more" film je o 12 bakica iz talijanskih planina prvi puta putuju na more, i to u Hrvatsku, britanski "Hvala na kiši" bilježi klimatske promjene u jednom selu, a tu je i rumunjski film "Kupus, krumpir i ostali demoni" o tome kako proizvodnu računicu okrenuti u korist poljoprivrednika.

Projekt ove godine dolazi na neke nove lokacije: u staru gradsku jezgru Lovrana, dvorište Zavičajnog muzeja Drenova, Dom kulture Novi Vinodolski, kino Kariola u šumi u Malinskoj, na nogometno igralište, katkad aerodrom, otoka Unije te u Nacionalni park Risnjak, gdje će se projekcije gledati u srcu prirode, u nekadašnjoj kino dvorani Doma kulture. Više o lokacijama provjerite ovdje.

Među ostalim, na programu su filmovi "Mrtvi narod" o holokaustu u Rumunjskoj, mađarski "Vlak nade", koji se bave prošlošću, bugarski "Dobri poštar", o čovjeku koji vjeruje da može riješiti pitanje izbjeglica, češki "Ništa kao prije", filmski pogled na živote tinejdžera koji su prisiljeni odrasti brže no što bi htjeli i mađarski "Ultra" o ljudima koji su svoj život posvetili trčanju.

Intimnije priče donosi hrvatski "Dum spiro spero" Pere Kvesića, slovački "Mjesec u tebi", poljski "Pričest" o djevojčici koja je preuzela brigu o disfukncionalnoj obitelji.

Kako se ističe u najavi, cilj projekta je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film te razviti dijalog o društveno važnim temama i to izmještanjem projekcija izvan tradicionalnih kina, pa film dolazi na publici omiljene lokacije: u parkove, dvorišta, kulturne centre, nogometna igrališta, muzeje i galerije.

Komentari