Kiša u zadnji čas, Pavlomir očekuje vrhunsku berbu

Kiša u zadnji čas, Pavlomir očekuje vrhunsku berbu

Foto: Pixsell

Grožđe je ove godine zdravo, prekrasno. Kiša će, nakon ljetne suše i vrućine, samo dodati grožđu tekućine i očekuje se vrhunska berba, kako u Pavlomiru, tako i u krčkim vinogradima.

Već smo i mi razmišljali početi ranu berbu, kao u Dalmaciji, no onda je pala kiša, rekao je Miroslav Palinkaš, direktor vinodolske vinarije Pavlomir. "Nakon dugotrajne suše, kiša je stigla u zadnji čas da popuni bobice, da grožđu doda tekućine, a berbu ćemo prolongirati do pune zrelosti i sačekati optimalnu količinu sladora", kaže Palinkaš, koji ove godine očekuje vrhunsku berbu.

"Grožđe je vrhunsko ove godine, zdravo, prekrasno, ni od kiše bobice neće popucati nego samo nabubriti, a i količine će biti dobre. Žlahtine očekujemo 20 posto više nego lani." Miroslav Palinkaš kaže da i krčki vinogradari imaju iste dobre vijesti - vinogradi su od ovoljetnog sunca zdravi, a kiša prije berbe će pomoći u zrenju.

Već za otprilike osam dana počet će berba ranih sorti, chardonnaya i pinota bijelog, a za žlahtinu će pričekati još dvadesetak dana. U Pavlomiru dnevno u berbi trebaju 30 do 40 ljudi u vinogradima, pa su posao oglasili u Zavodu za zapošljavanje. "Puna je sezona i u hotelima, sezonce nije lako naći, a volontere ne smijemo primati. Svi berači moraju imati ugovor o radu", pojašnjava Palinkaš.

Grožđe se gnječi strojno, a djevojke koje su sudjelovale u izboru Ružice Vinodola vinodolski će vinari pozvati na degustaciju mladog vina, kad pretoče. Na kušanje i zabavu svi su dobro došli, dodaje direktor vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš. Poslušajte razgovor o skoroj berbi vrhunskoga grožđa u vinodolskom kraju:

Komentari