Klasik na sceni: riječki lutkari najavili premijeru "Mačak u čizmama"

Klasik na sceni: riječki lutkari najavili premijeru "Mačak u čizmama" Klasik na sceni: riječki lutkari najavili premijeru "Mačak u čizmama"
Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Gradsko kazalište Rijeka, u petak, 20. travnja, premijerno prikazuje svevremenskog "Mačka u čizmama" Charlesa Perraulta, priču o nejednakosti i klasnoj nepravdi te snalažljivosti i kreativnosti. Izvedba će početi u 18 sati.

Redatelj i dramaturg predstave je Edi Majaron, autorica lutaka Agata Freyer, a teksta Magdalena Lupi Alvir.

Glumačku postavu čine David PetrovićGoran ZelićAlmira ŠtifanićDamir Orlić i Alex Đaković.

Ista autorska ekipa postavila je Mačka u Rijeci 1991. godine, ali, prema riječima ravnateljice GKL-a Lupi Alvir, ovo nije repriza već nešto sasvim drugačije.

Predstava je namijenjena djeci u dobi od tri godine na više.

"Zašto smo uopće postavili ovu predstavu ponovno? Činilo nam se da je Mačak, s temama koje propituje, na žalost danas još aktualniji i krenuli smo raditi nešto što je išlo prema obradi, međutim potpuno su novi redateljski i vizualni koncept, nova scenografija, glazba i svjetlo i naravno, glumačka postava. Tako da je riječ o pravoj premijeri i mi je s pravom tako najavljujemo", ističe Lupi Alvir.

A teme "Mačka u čizmama" riječkih lutkara su uvijek svježe: nejednakost različitih, nadmoć vlasti i važnost domišljatosti i snalažljivosti u takvoj situaciji.

Redatelj predstave Edi Majaron, bio je profesor većini članova glumačke postave i pravo mu je zadovoljstvo bilo raditi s njima: "Imao sam dojam da ja samo gledam kako oni režiraju i kažem: ovo je dobro, idemo dalje..." Zadovoljan je i time što se u radu njegovih učenika primjećuje nova lutkarska poetika - u njoj lutka nije samo rekvizit u rukama glumca, već je naglasak na igri, interakciji između glumca i lutke.

Jer mnogi glumci, kad je prvi put uzmu u ruke, nisu ni svjesni što sve lutka može, naglašava Majaron, a kako govori o riječkom mačku, poslušajte:

Edi Majaron o novoj lutkarskoj poetici, pripremio Albert Petrović

Komentari