Koja će djevojka ove godine zaslužiti naslov Ružice Vinodola?

Koja će djevojka ove godine zaslužiti naslov Ružice Vinodola?

Nožno mašćenje grožđa - jedna od vještina kojom mora vladati Ružica Vinodola (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

U vinogradima Pavlomira pokraj Novog Vinodolskog večeras u 20 sati počinju natjecanja za Ružicu Vinodola. U branju i mašćenju grožđa natjecat će se jedanaest djevojaka, a dolazak na "Noć vina u Pavlomiru" najavila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Prema predaji, davnih se dana, po završetku berbe, u vinogradu birala Ružica, najljepša i najmarljivija beračica koju bi ovjenčali vinovom lozom i uz zvuke narodnih glazbala na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio 1880. godine.

Na temelju te priče, rekonstruirana je suvremena verzija izbora za Ružicu Vinodola. Postala je to omiljena fešta nadahnuta vinodolskom prošlosti, koja dio bogate lokalne tradicije predstavlja turistima i stanovnicima Vinodola.

Turističke zajedinice Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog osmislile su program koji je započeo prošloga petka predstavljanjem kandidatkinja u Bribiru. Nastavlja se u sljedeća tri dana, kada će se Ružice natjecati i predstavljati, uz prateće programe: sajam vina i ekoloških proizvoda, akustičnu glazbu, jela naših starih, klapske pjesme, folklorne plesove, tamburaše…

Ovoga tjedna obavljena je takozvana "zelena berba", kojom je s trsova skinut višak uroda, a preostalo grožđe žlahtine dozrijet će početkom rujna, rekao je direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš:

Palinkaš o Ružici, priprema HTV 1

Komentari