Koliko dugo tijelo plesača može kvalitetno dati od sebe izvedbeni maksimum?

Koliko dugo tijelo plesača može kvalitetno dati od sebe izvedbeni maksimum? Koliko dugo tijelo plesača može kvalitetno dati od sebe izvedbeni maksimum?
Foto: Gloria Fabijanić Jelović Foto: Gloria Fabijanić Jelović
Foto: Gloria Fabijanić Jelović Foto: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović

"U svakom slučaju", druga ovosezonska baletna premijera HNK Ivana pl Zajca, u trajanju od 50-tak minuta, večeras je uprizorena u neuobičajenim prostorima riječkog kazališta, a autorski tim potpisuju Vigur Gurdu, Nina Gojić i Marko Gutić Mižimakov. Maksimalan broj publike bio je trideset.

Jedanaest baletnih plesača, suautora predstave, iznad četrdesete godine života, večeras je pokazalo i dokazalo elastičnost, eleganciju, dugogodišnju praksu plesanja i svoja sjećanja na pokrete u predstavama koje su preko dvadeset godina bile sastavni dio njihovih radnih i životnih dana. 

Koreografija koja oslikava neka unutrašnja stanja i sjećanja na predstave svakog od njih ponaosob, smještena je u nekoliko kazališnih prostora u kojima publika do sada nije gledala izvedbe, s malih balkona s pogledom na izvođače u salonu, pa se onda vizura mijenja i publika iz salona gleda izvođače na balkonima, u foyeru uokolo, pa onda sa stolica u sredini, i na kraju u atriju kazališta. 

Uz iste koreografske pokrete, koji iz svake nove pozicije gledanja i novog prostora, dobivaju i novu dimenziju. Glazba sa zvučnika melankolična, ritmički udara u prošlost sjećanja i slika svojom jednolikošću pokrete plesača kroz njihov radni vijek. 

Zanimljivo poimanje tijela i prostora kao arhiva vremena i pitanja koliko dugo tijelo plesača može kvalitetno dati od sebe izvedbeni maksimum. Poslušajte:

U svakom slučaju, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari