Kolovoz u riječkom Ljetnom Art-kinu posvećen Morriconeu

Kolovoz u riječkom Ljetnom Art-kinu posvećen Morriconeu

Ulomak plakata Art-kina Croatia

Kolovoz u Ljetnom Art-kinu u Rijeci posvećen je pokojnom skladatelju Enniju Morriconeu i njegovoj kultnoj suradnji sa Sergiom Leoneom. Art-kino prvi put ove godine nastavlja s programom kina na otvorenom i tijekom kolovoza. Filmovi se prikazuju u dvorištu kapucinskog samostana, uz dvoranu kina

Ennio Morricone je umro u Rimu  6. srpnja u 92. godini života.

Riječko Art-kino odat će mu poštovanje prikazujući u kolovozu trilogiju špageti-versterna nazvanu "Čovjek bez imena" za koju je skladao glazbu. Utorcima u Ljetnom Art-kinu su na programu kultni naslovi: "Za šaku dolara", "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao", uključujući i njezin, neslužbeno, zaključni dio, "Bilo jednom na Divljem zapadu".

Od 6. do 8. kolovoza u Ljetnom Art-kinu gostovat će Motovunski filmski festival sa srpskom dramom "Moj jutarnji smeh", pričom o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno mora preuzeti odgovornost i suočiti se sa životom i francusko-belgijskom dramom "Zaposlene djevojke", koji prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna.

Posljednji gostujući film s motovunskog festivala je španjolsko-čileanska povijesna drama "Bijelo na bijelom", nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu nagradama FIPRESCI i Orizzonti te posebnim priznanjem Mreže za ljudska prava.

Tijekom kolovoza u kinu na otvorenom prikazat će se i krimi komedija "Zdrpi i briši" Guya Ritchieja te legendarni crnohumorni klasik "Veliki Lebowski" Joela i Ethana Coena, izvijestilo je Art-kino.  

Među novim filmovima na programu su "Pljačka stoljeća", film o skupini lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine, te "Ema", novi film čileanskog redatelja Pabla Larraína, kao i poljski "Corpus Christi" i "Svjetionik" Roberta Eggersa.

Komentari