Komadina o LNG-u: Ne možemo biti za nešto, a da nam se napravi svašta

Komadina o LNG-u: Ne možemo biti za nešto, a da nam se napravi svašta Komadina o LNG-u: Ne možemo biti za nešto, a da nam se napravi svašta
Župan Zlatko Komadina (Foto: Pixsell) Župan Zlatko Komadina (Foto: Pixsell)
Sjednica Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka) Sjednica Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)
Sjednica Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka) Sjednica Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Plutajući LNG terminal (Foto: Wikipedia)

Primorsko-goranska županija nije protiv projekta LNG-a, nego protiv manjkavog projekta plutajućeg LNG-a, koji se kao nebo i zemlja razlikuje od prethodno dogovorenog, rekao je župan Zlatko Komadina na aktualnom satu Županijske skupštine.

Pitanje o zaokretu županijske podrške projektu izgradnje terminala za ukapljeni plin u Omišlju, postavio je HDZ-ov vijećnik Dinko Beaković. Projekt je izmijenjen i o tome treba razgovarati, rekao je Zlatko Komadina.

Goranka i Primorka novi su nazivi autocesta A6 i A7, a četiri ploče s novim imenima će u idućih mjesec dana biti postavljene kod ulaza na autoceste u Bosiljevu i na Orehovici te u Rupi i u Šmriki. Imena i lokacije ploča dogovoreni su u Ministarstvu prometa, izvijestio je na aktualnom satu zamjenik župana Marko Boras Mandić.

"Na mala vrata se vraćaju stari rizici koji su riješeni u projektu kopnenog terminala", upozorio je župan. "Ova skupština je dala zeleno svjetlo za kopneni LNG koji je kroz studiju utjecaja na okoliš razriješio rizike na koje smo upozoravali, i za koji je 29. srpnja 2015. godine izdana lokacijska dozvola. Ovaj LNG nema ništa. Ovaj projekt je potpuno ispočetka, ab ovo priča o LNG-u. Ponovno priča o hlađenju mora, ponovno priča o kloriranju i ispiranju cjevovoda, priča o luci, je li otvorena za javni promet ili je luka posebne namjene, priča o vizualnom zagađenju broda od 300 metara, visine od 15 katova nebodera, priča o dva broda, jedan za postrojenje a jedan bi bio za opskrbu, a moguće je da to bude jedan, priča o nepostojanju prihoda za lokalnu zajednicu…

Hrvatska je uvjetno od EU dobila za projekt sto milijuna eura, no u njega treba uložiti još 400-500 milijuna. I to s uvjetom da se ne može dovesti iznajmljeni, već se mora graditi novi brod. Ti se brodovi, koliko znam, grade samo u Koreji. Ništa se neće graditi u Hrvatskoj. Hrvatska operativa, brodograđevna i građevinska, neće raditi ništa. Tako da o svemu tome treba ponovno razgovarati. Mi nismo protiv alternativnih pravaca i energetske neovisnosti Hrvatske, ali ne možemo biti za nešto da nam se napravi svašta", rekao je župan Komadina na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine.

Na pitanje o poslovanju Marišćine i Ekoplusa, pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan je odgovorio kako Ekoplus posluje pozitivno. Županija je ove godine izdvojila 1,5 milijuna kuna subvencije za Ekoplus, a nadzorni odbor je prije godinu dana utvrdio cijenu prihvata otpada od 470 kuna za tonu, rekao je Krpan i temu o odlagalištu otpada najavio za iduću sjednicu Županijske skupštine, 23. studenog.

Prihvaćen rebalans proračuna

Županijska skupština je većinom glasova prihvatila rebalans proračuna Primorsko-goranske županije. Proračun je smanjen za 0,15 posto - s 812,1 na 810,9 milijuna kuna - a tehničkim rebalansom dio novca je preraspodijeljen na druge projekte. "Zbog usklađivanja dinamike radova na pojedinim projektima, kao što je cesta za Veli Lošinj ili projekt Lječilišta Veli Lošinj, koji zbog pada nabave ima pomake u rokovima, da ti novci ne bi bili preneseni u iduću godinu, ima drugih potreba.

Primjerice, sufinanciranje dvorane u Hreljinu i dvorane u Loparu. Dio novca usmjeren je na usklađenje povećanih rashoda zdravstvenih ustanova zbog povećanja prava zaposlenika bez povećanja ugovorenih iznosa s HZZO-om. Trenutno idu na teret županijskog proračuna u smislu redovnog financiranja djelatnosti Hitne i Doma zdravlja", rekao je župan Zlatko Komadina. 

Veći udio PGŽ-a u projektu žičare na Učki

Usvojena je i odluka o povećanju županijskog udjela u temeljnom kapitalu Trgovačkog društva Žičara Učka. Nakon lokacijske, slijedi priprema projekata za građevinsku dozvolu, rekla je pročelnica za turizam i poduzetništvo Melita Raukar.

PGŽ svoj udio povećava za 160 tisuća kuna, a takav poziv je upućen i ostalim osnivačima, rekla je Raukar te dodala kako je na taj način planirano prikupiti dodatnih 1,5 milijun kuna. Preostalih 1,5 milijuna očekuje se od potpora Ministarstva turizma, kako bi se pristupilo izradi glavnog projekta za samu trasu žičare na Učki. Poslušajte što je Zlatko Komadina rekao o LNG-u i rebalansu proračuna, a Melita Raukar o žičari:

Komadina o LNG-u, pripremila Neva Funčić

Komadina o rebalansu, pripremila Neva Funčić

Raukar o žičari Učka, pripremila Neva Funčić

Komentari