Končar se mora izjasniti o strateškom partnerstvu, 3. maj sve bliže stečaju

Končar se mora izjasniti o strateškom partnerstvu, 3. maj sve bliže stečaju Končar se mora izjasniti o strateškom partnerstvu, 3. maj sve bliže stečaju
Ministar Darko Horvat (Foto: Marko Prpić / Pixsell) Ministar Darko Horvat (Foto: Marko Prpić / Pixsell)
Danko Horvat (Foto: Duško Marušić / Pixsell) Danko Horvat (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Juraj Šoljlić i suradnici (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Danko Končar se u sljedećih nekoliko dana mora izjasniti želi li sudjelovati kao strateški partner u restrukturiranju Uljanika ili ne želi, kako bi se onda mogao tražiti novi strateški partner, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice vlade u Karlovcu, Darko Horvat je kazao kako već nekoliko dana govori jednu te istu rečenicu - a to je da država ne smije sama sudjelovati u procesu restrukturiranja brodogradilišta u Puli i Rijeci. "Vrlo su jasne odrednice Europske komisije. Krenemo li namjerno protiv njih, cijeli proces pada u vodu istog dana", izjavio je Horvat.

U ovom trenutku nije rečeno da Danko Končar ne želi sudjelovati. Kako je rekao ministar Horvat, sve Končareve ideje o restrukturiranju su na stolu, a ocijenio je da su one dobre, ali ih treba pratiti financijskim izvorom. "Želi li on u ovom trenutku ili ne, mora se izjasniti u sljedećih nekoliko dana da bismo mogli tražiti dalje", poručio je ministar.

Danko Končar je nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva, na kojem je bila i uprava Uljanika, poručio kako on jest strateški partner, ali i kako je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom.

Horvat je kazao da Končar u ovom trenutku želi program restrukturiranja koji će se zaključiti na idućih sedam godina, kroz kompenzacijski mehanizam, no bez učešća od 50 posto, a povrat očekuje u jednom trenutku nakon pete ili sedme godine, kada se proces završi i stane na svoje noge, a kompenzacijske mjere, koje su dio nekretninskog biznisa, daju rezultat i počnu vraćati njegov ulog.

"U ovom trenutku za nas to nije prihvatljivo iz jednostavnog razloga jer nismo sigurni, odnosno vjerujemo da Europska komisija takav modalitet restrukturiranja neće prihvatiti", rekao je Horvat.

Napomenuo je kako su smjernice koje definiraju legitimitet potpora vrlo jasne - participacija strateškog partnera u realnom financijskom smislu mora biti na razini od 50 posto, i to će biti jedan od ključnih uvjeta na kojima će Komisija inzistirati.

Upitan za sudbinu 3. maja, Horvat je rekao da je to brodogradilište još uvijek dio Uljanik grupe dok uprava ne odredi što i kako dalje. "Mi ih u ovom trenutku nećemo pritiskati ni tražiti bilo kakva nova rješenja, jer jedno je priča koju slušamo od sindikata i radnika, a druga priča koju slušamo od uprave", kazao je te dodao kako bi rado da se "te priče konačno poklope i da se u tu priču uključi i lokalna samouprava te da se nakon toga s konsenzusom dođe u Ministarstvo gospodarstva i krene konačno restrukturiranje brodogradnje".

Na novinarski upit znači li to da Končar traži prenamjenu zemljišta na kojem bi se onda mogle graditi kuće ili stanovi, Horvat je rekao kako on u ovom trenutku ne ulazi u to što Končar želi graditi na tom zemljištu. "Ali to je u ovom trenutku jedini njegov prijedlog na koji način bi osigurao 50 posto iznosa restrukturiranja u petoj ili sedmoj godini. Dakle, u ovom trenutku Končar nije spreman zajedno s državom financijski krenuti i pratiti restrukturiranje", istaknuo je Horvat.

Dodao je i kako su na kraju jučerašnjeg sastanka postavili pitanje Končaru čemu onda strateški partner, ali odgovor nisu dobili. "I sve smo bliži tome da u proces - vrlo aktivan, vrlo konkretan - uvedemo i neke druge koji žele biti strateški partneri, i sigurni smo da financijski mogu pratiti restrukturiranje", istaknuo je Horvat i naveo da su to ukrajinski Smart Holding i talijanski Fincantieri.

U 3. maju je 46. dan štrajka. Radnici upozoravaju da su potpuno isključeni iz razgovora o restrukturiranju Uljanika, o kojima ih ne obavještavaju ni vlada ni uprava. Vrijeme do stečaja je sve kraće, upozorio je predsjednik Sindikalnog odbora 3. maja Juraj Šoljić.

Poslušajte izjave Darka Horvata i Juraja Šoljića:

Horvat o Uljaniku i Končaru, pripremio Ivica Krišto

Šoljić o 3. maju, pripremila Neva Funčić

Komentari