Koncertom u opatijskom Centru Gervais završen Jazz Ex Tempore

Koncertom u opatijskom Centru Gervais završen Jazz Ex Tempore

Elvis Stanić (Foto: Pixsell)

Uz sudjelovanje glazbenika iz Hrvatske i Egipta, sinoć je u Centru Gervais u Opatiji završeno 15. izdanje projekta Jazz Ex Tempore, pod umjetničkim vodstvom Elvisa Stanića, jednog od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, kao i nagrađivanog jazz-skladatelja.

Bit toga multikulturalnog glazbenog projekta je susret glazbenika iz različitih dijelova svijeta, koji nekoliko dana u Opatiji zajedno sviraju i istražuju glazbu te skladaju. Rezultati te suradnje predstavljaju se publici na koncertu posljednjeg dana.

Ove godine sudjelovali su gosti iz Egipta Amro Salah i Noha Fekry te hrvatski glazbenici Elvis Stanić, Henry Radanović i Marko Lazarić.

Tijekom pet dana održavale su se glazbene radionice na kojima su glazbenici prenosili iskustva vrhunskog sviranja različitih instrumenata ili su sudionike upoznavali s glazbenim tradicijama određenih područja. 

Na radionicama u opatijskoj vili Antonio je Amro Salah govorio o razvoju jazza u Egiptu, a Nora Fehry je publiku upoznala s tradicionalnom egipatskom glazbom i dodirnim točkama s jazzom.

Amro Salah (glasovir) jedan je od najpoznatijih umjetnika na egipatskoj jazz-sceni, koja je počela rasti sredinom 90-ih. Sudjelovao je u brojnim jazz-projektima i ansamblima, a početak njegove jazz-karijere je s bendom Afro Jam i basistom Hasanom Khalilom.

Noha Fekry je skladateljica i pjevačica čiji repertoar uključuje nekoliko glazbenih žanrova - arapsku glazbu, jazz i pop. Noha je surađivala s eminentnim libanonskim umjetnikom Ziad Al-Rahbanijem i sudjelovala na mnogobrojnim međunarodnim glazbenim festivalima.

Elvis Stanić (gitara, harmonika) je od 2005. umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i jedan od najboljih hrvatskih gitarista i harmonikaša. Vođa je Elvis Stanić Groupa, jazz-fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Bas-gitarist i kontrabasist Henry Radanović svirao je u riječkim pop-rock bendovima, da bi se 90-ih posvetio jazzu. Surađuje s najpoznatijim hrvatskim jazz-glazbenicima, izdaje samostalni album "Long Distance", a nedavno je snimio album "Urban Minority" s Denisom Razumovićem.

Marko Lazarić (bubnjevi) se od 1996. profesionalno bavi glazbom, a dvije godine nakon toga počinje svirati s Elvis Stanić Group u kojoj se zadržava do 2005. Član Big banda HRT-a je od 2007. Više puta je dobitnik nagrade Status za najistaknutijeg bubnjara u jazz i pop-rock kategorijama.

Jazz Ex Tempore je multikulturni glazbeni projekt pokrenut 2005. godine s ciljem okupljanja vrsnih poznavatelja vlastite kulturne baštine i suvremenih glazbenih pravaca iz različitih regija i zemalja Europe i svijeta. Umjetnici tijekom zajedničkog rada stvaraju glazbu koju karakterizira fuzija različitih glazbenih tradicija.

U tom je projektu dosad sudjelovalo 58 umjetnika iz 27 država, a predstavljeno je 28 različitih instrumenata.

Komentari