Kongres o hrani u Opatiji: kako spriječiti bacanje milijuna tona hrane?

Kongres o hrani u Opatiji: kako spriječiti bacanje milijuna tona hrane? Kongres o hrani u Opatiji: kako spriječiti bacanje milijuna tona hrane?
Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Opatija je domaćin 2. međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane, koji je okupio veliki broj stručnjaka iz više europskih zemalja. Tema kongresa, koji će potrajati do 16. studenog, jest "Životni ciklus hrane".

Predsjednik kongresa dr. med. Zvonimir Šostar na otvaranju je rekao da su organizatori, potaknuti velikim interesom koji je izazvao prvi hrvatski Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane s međunarodnim sudjelovanjem, imali želju ove godine organizirati još veći i edukativniji kongres, s ciljem razmjene iskustava hrvatskih i međunarodnih stručnjaka te podizanja svijesti o tematici zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. 

Program drugog izdanja kongresa obuhvatit će aktualne teme iz područja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi te rasprave o novim tehnologijama, kriznom komuniciranju i upravljanju rizicima, kao i ekološkoj proizvodnji hrane i GMO-u.

Na kongresu će se govoriti i o bacanju hrane koja, umjesto da završi kod onih koji nemaju, završava na smetlištu. Predviđanja su da će se 2030. godine, u svega 12 mjeseci, baciti 2,1 milijarda tona hrane u vrijednosti od 1,5 trilijuna dolara, kaže predsjednik kongresa dr. Šostar - poslušajte:

 

 

Šostar o bacanju hrane, pripremio Vladimir Jurić

Komentari