Konzervatori bilježe štete na groblju Kozala

Konzervatori bilježe štete na groblju Kozala Konzervatori bilježe štete na groblju Kozala
Foto: Dasen Komljenović Foto: Dasen Komljenović
Foto: Andrea Marsanich/Radio Rijeka Foto: Andrea Marsanich/Radio Rijeka

Stabla su rušila i dizala grobnice na Kozali (Foto: editfiume.com)

Četrnaest studenata konzervacije-restauracije iz Dubrovnika, Splita i Zagreba u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci od danas do 30. studenog dokumentira oštećenja i arhivira odlomljene dijelove grobnica na groblju Kozala.

Akcija dokumentiranja oštećenja što ih je olujno nevrijeme 11. studenoga prouzročilo na kulturno-povijesnoj cjelini groblja Kozala pokrenuta je na inicijativu studenta dubrovačkog Odjela za umjetnost i restauraciju te u suradnji s Društvom za zaštitu i razvoj baštine.

Kao baza za izradu dokumentacije koristit će se elaborat Konzervatorskog odjela u Rijeci koji obuhvaća sve povijesno i umjetnički važne grobnice na Kozali. Akcija se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i udruge ASCE, te uz podršku Grada Rijeke koji je osigurao besplatan gradski prijevoz.

Incijator akcije je Neven Peko, riječki student dubrovačkog Odjela za umjetnost i restauraciju. S njim i kustosicom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Dainom Glavočić, koja je odmah po završetku nevremena krenula snimati štetu na groblju, razgovarao je Saša Vuksan:

 

Komentari