Koordinacijom do uspješnog Programa plus u Riječkom KBC-u

Koordinacijom do uspješnog Programa plus u Riječkom KBC-u

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Od sredine veljače, otkako se u Hrvatskoj provodi Program plus za smanjenje listi čekanja na preglede, pretrage i operacije, obrađeno je oko 60 tisuća pacijenata. Najbolje rezultate ima riječki Klinički bolnički centar, dok je među deset najučinkovitijih hrvatskih liječnika troje upravo iz KBC-a Rijeka.

Do početka ovog mjeseca u riječkom KBC-u obavljeno je više od šest tisuća pregleda i zahvata što su najbolji rezultati u provođenju Programa plus. Slijedi KBC Zagreb, zatim klinička bolnica Sveti duh i opća bolnica u Puli.

Na nekim klinikama KBC-a Rijeka liste čekanja gotovo da ne postoje, s obzirom da se na pregled čeka tek nekoliko dana, ističe sanacijski upravitelj Davor Štimac: "Ultrazvuk srca, koji je bio jedan od najvećih problema, u ovom trenutku liste čekanja nema. Smanjili smo liste čekanja i za dopler karotida, za CT i magnetnu rezonanciju i za operacije katarakte." Za CT se u riječkom KBC-u čekalo i do 200 dana. Sada - 60 dana, tvrdi Štimac i dodaje da su i za sve druge preglede čekanja skraćena na manje od 30 dana.

Da bi sve to postiglo bila je potrebna nova organizacija rada liječnika. Primjerice, u riječkom se KBC-u pregledi magnetnom rezonancijom obavljaju u dvije smjene, od 6 sati ujutro do 22 sata navečer. Neki liječnici rade vikendom, blagdanima i prekovremeno, pa su i zaradili najveće iznose za bolnički proračun, jasno, uz pomoć svojih timova. 

Među deset najučinkovitijih u Hrvatskoj, za što su dobili priznanja, je i troje riječkih liječnika: Vjekosav Tomulić, Ivana Smoljan i Sandro Brusich. Svo troje ističu da je uspjeh rezultat dobre koordinacije timova.

Program plus ministarstva zdravlja provodit će se dok postoji potreba, najavio je ministar Siniša Varga. U bolnicama će se prestati raditi u dodatnim terminima kada pacijenti za medicinski zahvat ili pretragu budu mogli dobiti prihvatljiv termin u redovnom radnom vremenu.

Što kažu najuspješniji riječki liječnici javlja Biserka Belić:

Komentari