Korisnici toplana: žrtve sustava

Korisnici toplana: žrtve sustava

I kad ste izvan sustava morate plaćati fiksne troškove (foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Stanujete u zgradi priključenoj na toplinarsku mrežu, a zaključili ste da su vam računi za centralno grijanje i toplu vodu preskupi, pa se želite odcijepiti i grijati na jeftiniji način?

Zbog sadašnjih propisa u Hrvatskoj to je nemoguća misija. Istražili smo: jesu li i zašto vlasnici stanova u takvim zgradama prisilni korisnici usluge koju ne mogu ili ne žele platiti? 

Riječ je o stambenim višekatnicama što su izgrađene u bivšem političkom sustavu, s ugrađenom toplinskom mrežom kojom upravlja lokalna toplinarska tvrtka. Riječki Energo isporučuje centralno grijanje i toplu vodu u desetak tisuća stanova. Na upit zašto se stan ne može isključiti iz sustava odgovara glasnogovornica Energa Doris Vidošević: Zato jer su zgrade projektirane na način koji podrazumijeva i fiksne i varijabilne troškove. Tako stoji u općim uvjetima Pravilnika o opskrbi toplinskom energijom i u novom Zakonu o tržištu toplinskom energijom. Svi oni koji se žele iskopčati iz sustava obvezuju se i dalje plaćati fiksni dio troškova.

U protekle dvije godine građani su ugradili razdjelnike vjerujući da će time smanjiti troškove grijanja. Ali i kada su svi radijatori isključeni, računi i dalje stižu: Razdjelnici nisu mjerila toplinske energije, nego su to uređaji prema kojima se određuje udio potrošnje pojedinog korisnika u cjelokupnoj potrošnji toplinske energije za određenu zgradu. Oni se ugrađuju da bi se ostvarile uštede, cca nekih 30%, te ono što je građanima najbitnije, a to je kontrola potrošnje, tumači Vidošević.  

Može li se isključiti čitava zgrada? Može, ali samo onda kada su svi stanari za to. Ali, oni koji su pokušali dobiti potpise svih svojih susjeda shvatili su da je to nemoguća misija. U Karlovcu su građani početkom ove godine organizirali javno spaljivanje računa, a na zahtjev Udruge Neću usluge toplane HERA je snizila cijenu tarifnih stavki za snagu. Iako je to proglašeno tržištem, toplane nemaju konkurenciju, kaže Davor Bajs koji predvodi građansku inicijativu u Karlovcu i energetičar je po struci: Već je sam pojam tržišta toplinske energije upitan jer se u biti radi o jednom obliku prirodnog monopola. Dobro je da u okolnostima kad ne funkcionira tržište cijela ta djelatnost ustvari pod regulacijom Hrvatske energetske regulatorne agencije. Prema tome, čitava situacija u toplinarstvu u cijeloj Hrvatskoj će ustvari ovisiti o HERA-i i o načinu na koji će oni upravljati tim sektorom.

Toplinarske tvrtke rade po zakonu, ali zakone treba mijenjati ako krše pravo potrošača na izbor. Preostaje nam samo nada da će ih usklađivanje s propisima Europske Unije prisiliti na tržišno poslovanje.

Komentari