Kožarićeva instalacija uz početak kulturne žetve Rijeke EPK

Kožarićeva instalacija uz početak kulturne žetve Rijeke EPK

Stog sijena nadomak riječkog Korza (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura "Stog sijena" Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara. Do početka veljače će simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture.

U Rijeci se plast sijena, koji je lišen uporabne svrhe, predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta Izvrnuti džep što ga provodi Muzej moderne i suvremene umjetnosti kao dio programskog pravca Doba moći.

"Izmješteno iz svoga prirodnog okoliša i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora, kao nagovještaj ruralnog uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo. U karnevalskom periodu, neposredno nakon adventa, usred zime, Kožarić u javni prostor uvodi teksturu stoga te miris sijena, njegovu propadljivost i prolaznost, potvrđujući svoj nepogrešivi osjećaj za prostor i razigravanje gradskih točaka i simbola", stoji u najavi MMSU-a.

Minimalizam uz smisao za humor, skromne materijale i jednostavne forme i inače su recept za prijenos višeslojne umjetničke poruke tog autora koji izaziva, provocira i očekuje reakcije prolaznika/publike. Instalacija je prvi put postavljena u Dubrovniku 1996. godine ispred Kneževa dvora u okviru izložbe "Otok".

Komentari