Kraljevska etapa TOC-a: dva uspona na Učku, prolazak Rijekom i Opatijom

Kraljevska etapa TOC-a: dva uspona na Učku, prolazak Rijekom i Opatijom

Foto: Tour of Croatia

Biciklistička utrka Tour of Croatia i ove godine prolazi središtem Rijeke, ali i većim dijelom Primorsko-goranske županije. Pretposljednju, petu etapu ponovno nazivaju "kraljevskom" zbog zahtjevnosti rute i velike visinske razlike koju biciklisti moraju prijeći.

Zbog održavanja biciklističke utrke i danas vrijede ograničenja u prometu na cestama Primorsko-goranske i Istarske županije, od 12:20 do 17:30 sati. Dijelovi cesta kojima prolaze biciklisti zatvarat će se nešto prije njihova dolaska. Cesta preko Učke bit će zatvorena u oba smjera od 14 do 15:30 te od 16 do 17:30 sati. Središtem Rijeke najbrži natjecatelji proći će oko 16 sati.

Peta etapa utrke "Tour of Croatia" dugačka je 155 kilometara, na kojima će biciklisti morati savladavati čak 3300 metara visinske razlike! Start je u Labinu u 13 sati, a do njega više od stotinu natjecatelja dolazi usponom s rive u Rapcu. Potom se vozi preko Gračišća do Pazina, spušta u Boljunsko polje, penje do Poklona s istarske strane Učke. To je najteži uspon ovogodišnje utrke.

Slijedi spust do Veprinca, riječkom zaobilaznicom biciklisti idu no Jurdana, penju se u Kastav, potom prolaze Viškovom, voze Lujzijanom i spuštaju se u središte Rijeke, na Školjić. Prolaze Korzom i nastavljaju prema Opatiji i Ičićima, nakon čega slijedi još jedan zahtjevan uspon - ponovno na Poklon, gdje je i cilj današnje, pretposljednje etape utrke "Tour of Croatia". 

Kao i proteklih godina, kadrovi biciklista na cestama diljem Hrvatske, pa tako i na Kvarneru i u Istri, obilaze svijet - utrku uživo prenose televizijske kuće na svim kontinentima. Sljedeće godine ovu će zahtjevnu etapu moći isprobati i rekreativci: organizatori najavljuju utrku koja će se održati svega tri sata prije službene utrke na "kraljevskoj etapi".

Komentari