Kratki film o Rapskoj fjeri nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu!

Kratki film o Rapskoj fjeri nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu!

Detalj s ovogodišnje Rapske fjere (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

U posebnom dijelu programa ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, film Primorsko-goranske županije o Rapskoj fjeri dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta!

Na projektu ArTVision+ Primorsko-goranska županija je vodeći partner uz Turističku zajednicu Kvarnera, Galeriju umjetnina iz Splita, Fondaciju Pino Pascali - Muzej suvremene umjetnosti iz Italije, Agenciju za promociju Puglia, Sveučilište Ca Foscari iz  Venecije i Regiju Veneto.  Projekt je financiran iz EU programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020, a ukupna vrijednost je 1.006.360 eura. 

Film o Rapskoj fjeri jedan je od devet snimljenih u Primorsko-goranskoj županiji, i to u sklopu europskog projekta ArTVision, kojim se prikazala kultura i prirodna baština odabranih lokacija. Osim o Fjeri, snimljeni su i materijali o Muzeju ovčarstva u Lubenicama, putovima glagoljice u Vrbniku i Baški, mitskoj stazi Trebišća - Perun u Mošćenicama, Trsatskom kaštelu u Rijeci, morskoj i podmorskoj baštini Velog Lošinja, Vražjem prolazu u Zelenom viru kod Skrada, creskoj Tramuntani te o glazbenoj baštini dvoglasja tijesnih intervala.

Između tih devet kratkih filmova koji su snimljenih u Primorsko-goranskoj županiji, publika je izabrala da film o Rabu i njegovoj srednjovjekovnoj baštini predstavlja našu županiju u posebnom dijelu programa na 76. Venecijanskom filmskom festivalu, priopćili su iz Primorsko-goranske županije.

Autori nagrađenoga kratkog filma su Josip Lukić i Sebastian Pervan. Uz pomoć Luke Perčinića iz Udruge rabskih samostreličara snimili su prikaz srednjovjekovnih znamenitosti Raba - rapske samostreličare, stari grad opasan zidinama, crkve, palače i četiri romanička zvonika, "kvartet" koji stvara karakterističnu i prepoznatljivu vizuru grada Raba.

Nagrađeni film može se pogledati na mrežnoj stranici Primorsko-goranske županije.

Ideja projekta ArTVision+ temelji se na promociji zajedničkoga turističkog proizvoda. Većina turističke promocije usmjerena je na poznatije ili veće destinacije, pa se javlja potreba za kvalitetnom promocijom manje poznatih destinacija kroz prizmu kulture. Time se želi potaknuti korištenje kulture u turističke svrhe, čime se kulturna baština pojedinih područja oživljava i čuva od zaborava, naglašeno je u priopćenju Primorsko-goranske županije.

Poslušajte što nam je o nagrađenom filmu rekao Josip Lukić:

Lukić: Iznimno smo sretni da je naš trud prepoznat, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari