Kreativni laboratorij: od misaonih tijela do projekta "Make a Move"

Kreativni laboratorij: od misaonih tijela do projekta "Make a Move" Kreativni laboratorij: od misaonih tijela do projekta "Make a Move"
Misaona tijela 3 (Foto: Dražen Šokčević / KRILA) Misaona tijela 3 (Foto: Dražen Šokčević / KRILA)
Misaona tijela doživljavala su zvuk (Foto: Dražen Šokčević / KRILA) Misaona tijela doživljavala su zvuk (Foto: Dražen Šokčević / KRILA)

Foto: KRILA

Riječki MMSU i prostor "Kuhinje" unutar H-objekta bili su izvor inspiracije za umjetničko istraživanje i akciju u predstavi "Misaona tijela 3". Izvedba na specifičnoj lokaciji je poveznica s projektom u kojem Kreativni laboratorij KRILA nudi prostor nezavisnim kazališnim umjetnicima i kolektivima.

Višegodišnji projekt Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA "Misaona tijela" dio je umjetničkog projekta "Nestvarni gradovi" u okviru programskog pravca Kuhinja - centar kreativnih migracija EPK Rijeka 2020.

U trećem dijelu projekta su transnacionalne umjetnice Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija) i Ivana Peranić (Hrvatska) provele publiku kroz zapušteni prostor Kuhinje istražujući prirodu prostora pokretom, svjetlošću, dodirom, sluhom, imaginacijom... uspostavljajući dijalog između onog što je prostor bio, što jest i što bi mogao postati. 

Istoga dana, 30. studenog, objavljen je i javni poziv KRILA svim nezavisnim kazališnim umjetnicima i kolektivima da istraže što se nudi i da se jave na sudjelovanje u međunarodnom kazališnom projektu "Make a Move". Rok za predaju prijava je 30. prosinca.

Riječ je o projektu u kojem je riječka udruga nositelj, a glavni partneri su im Galway Theatre Festival iz Irske, The Institute of the Arts iz Barcelone te University of Arts Targu-Mures iz Rumunjske. Zajedno su uspjeli dobiti 200 tisuća eura iz programa Europske unije Kreativna Europa. Naravno, podržava ga i Rijeka 2020 i Grad Rijeka. 

Cilj projekta je stvoriti inkubator, uvjete u kojima će male, nezavisne organizacije i nezavisni umjetnici prvenstveno iz područja suvremenog i fizičkog kazališta moći surađivati, razvijati svoje umjetničke vještine i produkcijske prijedloge.

U okviru projekta bit će održane radionice u Irskoj, Rumunjskoj i Rijeci, a teme će im biti digitalne tehnologije, metode odnosa s publikom te kazalište na specifičnoj lokaciji. Iduće godine u rujnu, Rijeka će biti mjesto okupljanja, a dio programa bit će i otvoren za javnost.

Više o projektu "Make a Move" možete pronaći na njegovoj internetskoj stranici ili na stranici Kreativnog laboratorija KRILA, a možete doznati više i iz razgovora s voditeljicom projekta i KRILA Ivanom Peranić:

Krila vas zovu: Make a Move, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari