Kreativno pisanje pretvara naše emocije i stanja u riječi i tekst

Kreativno pisanje pretvara naše emocije i stanja u riječi i tekst

Foto: cekape.com

„Kada dođeš na radionicu, nisi ni svjestan nekih stvari koje su u tebi. Ljudi, okruženje i tekst na kojemu radiš, pomažu ti i izvuku iz tebe, iz tvoje podsvijesti, upravo ono literarno“ rekla je u programu Radija Rijeke Sanja Vučković, umjetnička voditeljica Centra za kreativno pisanje CeKaPe.

„Centar za kreativno pisanje osnovala sam u Zagrebu prije 10 godina, a sve je krenulo iz moje ljubavi prema književnosti i pisanju. To mi nije profesija, ali ideja i poriv za pokretanjem centra razvio se iz ljubavi i interesa“, kaže Sanja Vučković, komentirajući radionice i voditelje Centra. Iznimno joj je drago što radionice, već treću godinu, uspijevaju i u Rijeci, jer kako kaže, jako voli Rijeku i svaki dolazak je poseban doživljaj.

„Ove godine, zbog čega još i vise volim Rijeku, dobili smo potporu za besplatne radionice za mlade. Od rujna bi trebao krenuti projekt i nadamo se da će biti prijavljenih, izjavila je Sanja te kaže kako će se radionica kratke priče odvijati na trima lokacijama: Rijeka, Delnice i Krk, a namijenjena je mladima od 17 - 25 godina. Po završetku, svi bi se našli u Rijeci na završnoj produkciji i čitali svoje radove. Detaljnije informacije bit će na internetskoj stranici Centra http://cekape.com/

Osim radionice, od 21. do 28. kolovoza u Triblju, održava se šesta Ljetna škola pisanja. Ovogodišnji voditelji radionica su autori iz Rijeke, Splita i Zagreba: Zoran Žmirić, jedan od najznačajnijih predstavnika riječke književne scene, vodit će radionicu kratke priče. Radionicu proze vodit će višestruko nagrađivan pisac Renato Baretić, a prvi put u Ljetnoj školi pisanja bit će održana radionica «Kreativno pisanje kroz meditativne tehnike i znanja» s voditeljicom Stanislavom Nikolić Aras

„Moje mišljenje, a i opće mišljenje je da ljudi ne čitaju dovoljno. Knjige se kupuju sve manje i manje. Kada putujem van, u javnome prijevozu i u kampovima, uvijek vidim ljude s knjigom. Kod nas, rijetko. Ne kažem da je to mjerilo, ali se kod nas premalo čita. Najvažnije je da se odgajaju čitatelji među mladima, tek onda ćemo moći vidjeti pravo stanje“, kaže Sanja Vučković komentirajući čitateljstvo u Hrvatskoj. Riječani i dalje čitaju, što smo zaključili nakon razgovora, kada smo, u programu Radija Rijeke, podijelili tri knjige autora iz CeKaPea.

O čemu je još Sanja Vučković razgovarala s Mateom Krmpotić - poslušajte: 

 

Sanja Vučković: Kreativno pisanje pretvara naše emocije i stanja u riječi i tekst, pripremila Matea Krmpotić

Komentari