Kresnikovi dani: i Rijeka ima svog velikog graditelja violina

Kresnikovi dani: i Rijeka ima svog velikog graditelja violina Kresnikovi dani: i Rijeka ima svog velikog graditelja violina
Dr. Franjo Kresnik u Cremoni oko 1935. (Foto: PPMHP) Dr. Franjo Kresnik u Cremoni oko 1935. (Foto: PPMHP)

Kresnikova violina iz 1935. (Foto: PPMHP)

Promocijom zbornika sa simpozija Glazba u muzeju / Muzeji glazbe, 2. lipnja, u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci, počinju Kresnikovi dani. Program Dana traje do 23. lipnja.

Franjo Kresnik je 1869. rođen u Beču, završio je studij medicine i violine. U Rijeci je od 1900. radio kao liječnik opće prakse, ali je osim toga gradio violine. Kao poznavatelja glazbala starih majstora u Cremoni su ga prozvali čovjekom koji čita violine. Osam njegovih violina čuva se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Zbornik će predstaviti Višnja Zgaga, razvnateljica MDC-a i urednica izdanja. Na simpoziju su predstavljene dva velikana lokalne glazbene baštine: Franjo Kresnik i Ivan Matetić RonjgovNakon promocije slijedi koncert gudačkog orkestra srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, a u čenici će svirati na violinama iz Kresnikove zbirke što ih čuvaju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

3. lipnja slijedi koncert obiteljskog komornog ansambla Kvartet Veljak također na Kresnikovim violinama iz fundusa PPMHP-a. Osim toga, 8. lipnja će biti održana radionica za djecu pod naslovom "Kako nastaje violina", a na programu je niz koncerata sve do 23. lipnja. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Cilj program je očuvanje Kresnikove baštine, kažu kustosica muzeja Tea Perinčić i profesor glazbene škole Mauro Šestan:

Prisjetiti se Kresnika u izravnom susretu s njegovom zbirkom, pripremila Jelena Butković

Komentari