Kriza u SDP-u: Bernardić i dalje šuti; na Glavnom odboru o njegovoj smjeni

Kriza u SDP-u: Bernardić i dalje šuti; na Glavnom odboru o njegovoj smjeni

Foto: Pixsell

O krizi u SDP-u, najvećoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj, vjerojatno će biti riječi na sjednici Glavnoga odbora stranke, koju će sazvati predsjednik Glavnog odbora SDP-a u dogovoru s predsjednikom Davorom Bernardićem, oko kojeg je i došlo do stranačkog sukoba mišljenja.

Oni koji su protiv njega traže da odstupi ili da se raspišu unutarstranački izbori, a oni koji ga podupiru kažu da će o njegovoj smjeni biti glasovanje, ali se pitaju - tko će ga zamijeniti?

I dok Davor Bernardić šuti, barem što se medija tiče, glasni su oni koji ga podupiru, ali i oni koji su protiv njega. Dva potpredsjednika SDP-a Hrvatske Zlatko Komadina i Peđa Grbin nemaju isto mišljenje. "Raspravu o ovoj temi tražit ćemo i dalje. Niti ovdje niti među članovima stranke, a niti među simpatizerima, što je i najvažnije, nema nekog tko misli da se SDP u ovom trenutku vodi dobro.", kaže Grbin.

No Komadina ističe: "Ovdje je riječ o tome - sjaši Kurta da uzjaši Murta. Po čemu bi SDP procvao kad bi stigla neka druga, nova garnitura ljudi?"

Saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Županijskog ogranka SDP-a Primorsko-goranske županije Željko Jovanović tvrdi da kandidata ima. "U stranci ima ljudi koji mogu voditi SDP puno bolje nego što to čini aktualna garnitura", izjavio je.

A hoće li unutarstranački izbori biti raspisani te koja je daljnja procedura ako dođe do smjene predsjednika, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kaže: "Ako predsjednika iz bilo kojeg razloga nema, onda stranku vodi potpredsjednik po Statutu i to do izbora. O nezadovoljstvu će se artikulirati u tijelu stranke."

Čija će strana prevagnuti, odlučit će glasovanje, pa Željko Jovanović poručuje: "Gospodinu i kolegi, drugu i Bernardiću i Komadini i Davorku Vidoviću i Romani Jerković, neka odmah sutra sazovu predsjedništvo, prekosutra Glavni odbor, raspišu izbore za 15. srpnja, pa neka vide što članstvo misli o njihovom radu."

Stanje u vodstvu SDP-a mogao bi riješiti sam Bernardić, ako podnese ostavku. No on to sad ne čini. Komadina danas govori da nema kristalnu kuglu i nije prorok, iako je prije tjedan dana govorio drugačije. "On ne misli otići. Smatra da nije ništa napravio protiv SDP-a, to mišljenje imam i ja. Je li mogao više učiniti za SDP, o tome možemo diskutirati".

I hoće. Jer bi se sjednica Glavnoga odbora SDP-a trebala održati vrlo skoro. Poslušajte:

O stanju u SDP-u, pripremila Blanka Uzelac

Komentari