''Kud plovi ovaj brod''? - do nagrade za životno djelo

''Kud plovi ovaj brod''? - do nagrade za životno djelo ''Kud plovi ovaj brod''? - do nagrade za životno djelo

Radojka Šverko s nagradom Porin (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Među ovogodišnjim dobitnicima diskografske nagrade Porin za životo djelo je i Radojka Šverko, rođenjem Istranka koja danas živi u Zagrebu, ali čiji je veliki dio profesionalnog i osobnog života vezan uz Rijeku. Nagrada za životno djelo nije kraj karijere, ali je dobar povod za sjećanja.

Pjevačka diva Radojka Šverko karijeru je počela kao članica i solistica dječjih zborova. U profesionalnu karijeru krenula je 1967. godine, dok je široj javnosti postala poznata nastupom na Splitskom festivalu 1970. pjesmom Kud plovi ovaj brod. Nagradom za najbolju interpretaciju na festivalu u Puerto de la Cruzu počela je njena međunarodna karijera.

U suradnji s Alfijem Kabiljom nastupala je i osvajala nagrade na festivalima širom svijeta na kojima je često odnosila prve nagrade, a pobjednica je i brojnih domaćih festivala. Od početka karijere surađuje s mnogim svjetskim i domaćim simfonijskim orkestrima i filharmonijama. Vrhunsku umjetnicu jedinstvene karijere glumački je talent doveo i na kazališne daske, a uz glazbeno-scenske uloge u kazalištu, okušala se i kao glumica u filmu Bravo, maestro. Altistica snažnog i karakterističnog glasa uz zabavnu i pop glazbu, filmsku glazbu, mjuzikle te jazz, rado izvodi i sakralni program u crkvenim prostorima.

Pjevačica čije su interpretacije zabilježene na brojnim diskografskim izdanjima osvojila je brojne nagrade i priznanja, uključujući i Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu, a odlikovana je i visokim odličjem za kulturu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Uz Porina za životno djelo, ove je godine osvojila je onaj za najbolju žensku vokalnu izvedbu, a uručeno joj je i posebno priznanje na jubilarnom, pedesetom izdanju festivala Melodije Istre i Kvarnera.

U razgovoru što ga je za Radio Rijeku tim povodom s njom vodio Ivica Vrkić, Radojka Šverko prisjeća se prvog nastupa na Melodijama Kvarnera, svirki u baru hotela Bonavia, rada na mjuziklu Karolina Riječka i još nekih detalja iz svoje prebogate karijere, ali ujedno i poručuje da Porin za životno djelo nikako na znači da se prestaje baviti glazbom. Poslušajte razgovor:

Komentari