Kudiš: Rijeka je bogata baroknim umjetninama, posjetite gradske crkve!

Kudiš: Rijeka je bogata baroknim umjetninama, posjetite gradske crkve! Kudiš: Rijeka je bogata baroknim umjetninama, posjetite gradske crkve!
Nina Kudiš (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Nina Kudiš (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

U Svetištu Majke Božje Trsatske, katedrali svetog Vida, zbornoj crkvi Uznesenja Marijinog i dominikanskoj crkvi svetog Jeronima nalaze se vrijedne umjetnine iz razdoblja baroka, koje Rijeku stavljaju na kartu europske umjetničke baštine, ističe povjesničarka umjetnosti Nina Kudiš.

Kratak vodič kroz vrijedne umjetnine koje su dio riječke sakralne baštine predstavljen je na Korzu, gdje je ovog tjedna postavljena izložba fotografija Lica Marije u Rijeci.

Ikona Gospe Trsatske koja se čuva u Trsatskom svetištu je najpoznatija slika, a čak ni za nju nije točno utvrđeno autorstvo, kaže dr. Nina Kudiš, profesorica povijesti umjetnosti s Katedre za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Dodaje da je prema legandi, sliku Trsaćanima darovao papa Pio V, a da je autor sam Sveti Luka. "No za tu priču nema znanstvenih dokaza, to samo potvrđuje pučko mjerilo kvalitete djela", kaže Nina Kudiš i navodi do sada utvrđene činjenice - djelo je nastalo između 1310. i 1330. godine i doživjelo je puno rastauracija.

Kudiš se priklanja stavu stručnjakinje za umjetnost toga razdoblja Zoraide Demori Staničić, povjesničarke umjetnosti iz Splita, koja podupire mišljenje da je taj maleni triptih bio drveni sklopivi oltar u vlasništvu obitelji Frankopan koji su u jednom trenutku sliku poklonili Trsatkom svetištu. " Samo su imućniji mogli naručiti ovako skupo djelo u Veneciji ili nekom od jadranskih umjetničkih središta, tako da je to tumačenje vrlo vjerojatno", kaže Kudiš.

O baroknoj Rijeci, umjetnicima na koje valja obratiti pozornost, istraživanju i predstavljaju sakralne baštine, poslušajte više u razgovoru:

Nina Kudiš, pripremila Neva Funčić

Komentari