"La la Land" - suvremeni mjuzikl u vrhu žanra

"La la Land" - suvremeni mjuzikl u vrhu žanra "La la Land" - suvremeni mjuzikl u vrhu žanra
Detalj iz filma Detalj iz filma

Detalj iz filma

Ususret dodjeli Oscara, dobitnik sedam Zlatnih globusa, film "La la Land" (2016.), trenutna je zvijezda velikoga filmskog platna. U kina će privući prvenstveno ljubitelje mjuzikla i ljubavnih drama. A kad smo kod toga žanra, onda je "La la Land" na vrhu.

Krenimo od samoga naziva filma, vrlo originalno korištenoga. "La la" (što dočarava pjevanje), LA (kao Los Angeles) i još k tome "Land" kao zemlja, u ovome slučaju bajkoviti Hollywood. I to nije mjuzikl u onome smislu na koje smo navikli - red priče, red pjevanja, kao u Moje pjesme, moji snovi ili u filmu Chicago, novijega datuma. U La la Landu, koji također obiluje glazbom, nemamo taj osjećaj da glumci nakon dvije-tri izgovorene rečenice krenu pjevati, već s nekoliko solidnih songova upotpunjuju priču.

A priča je naizgled jednostavna. Ljubavna priča džezera i glumice na počecima karijera, u trenutku kad je jazz nepravedno zapostavljen, te audicija za bezbroj djevojaka koje se žele dokazati kao glumice. Početak filma pokazuje nevjerojatnu gužvu u prometu na samome ulazu u LA, a zadnjih nekoliko minuta filma pokazuje alternativnu sladunjavu radnju filma koja bi se sigurno puno više svidjela starim holivudskim filmašima. No redatelj, mlađahni Damien Chazelle, nije upao u tu klopku, već je vrlo perfidno ponudio kraj filma u dva smjera, iako je vrlo jasno kako film završava.

Treba li gledati film? Apsolutno. Odlična gluma Emme Stone i Ryana Goslinga, iznimno emotivne scene, što ljubavne, što životne, među kojima prednjači scena posljednje audicije mlade glumice prije njenoga odlaska u Pariz, odlična glazba, i to originalno pisana za potrebe filma, šarenilo boja i kostima i odlična kamera koja prati glumce i statiste.

Jazz u La la Landu nije slučajan, ako uzmemo u obzir da je redatelj napravio Whiplash, a samom Hollywoodu, koji opet priča sam o sebi, treba ovakav film i neće biti čudo ako se svidi i Američkoj akademiji filmske umjetnosti. Osobno se nadam da će La la Land, na dodjeli Oscara, imati jaku konkurenciju jer ga ipak ne vidim kao dobitnika Oscara za najbolji film. A o konkurenciji više 24. ovog mjeseca, kada budu objavljene nominacije.

Komentari