"Labuđe jezero" primjereno 21. stoljeću

"Labuđe jezero" primjereno 21. stoljeću "Labuđe jezero" primjereno 21. stoljeću
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Predstava "Labuđeg jezera" Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Staše Zurovca i pod dirigentskom palicom Matije Fortune, podijelila je publiku premijerne večeri u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Snažan početak u impresivnoj ogledalnoj scenografiji i projekciji Dalibora Laginje, a sve kroz magličasti til zavjese koji stvara mekane slike. Predivni, bajkoviti kostimi Bjanke Adžić Ursulov i vrhunski dizajnirano svjetlo Denija Šesnića protkano svevremenskom uzbudljivom glazbom Čajkovskog, izmamili su uzdahe divljenja publike.

Scena puna protagonista, a među njima malo profesionalnih baletnih plesača i puno studenata Akademije glume i medija Sveučilišta u Rijeci.

Zanimljivo viđenje Staše Zurovca, koji gotovo da stvara parodiju dobro poznate priče "Labuđeg jezera", u kombinaciji želje da se osjeti nit klasičnog baleta kroz nekonvencionalne pokrete, izražajnu glumačku mimiku lica i bosonogi ples. U kojem dominiraju studenti, a plesači su pomalo skriveni u dubljim redovima.

Mnogima je nedostajao klasični bijeli balet i špice, posebno dobrim znalcima tog baleta nad baletima, ali se mnogima svidjela i ova druga, zabavna, razigrana i rastrčana vizija tog vječnog baleta, posebice mlađoj publici.

Orkestar je pod vodstvom mladoga maestra Fortune profesionalno i s osjećajem za muziciranje pratio scensku priču, pa je sveukupna izvedba ostavila pozitivan dojam i dobila zasluženi pljesak iz ispunjenog kazališta za jedno novo uprizorenje primjereno 21. stoljeću. Poslušajte:

"Labuđe jezero" primjereno 21. stoljeću, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Suprotstavljena mišljenja publike, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari