Larí Marí: "Zlatni Mjesec" za sve Lune koje nas gledaju s neba

Larí Marí: "Zlatni Mjesec" za sve Lune koje nas gledaju s neba Larí Marí: "Zlatni Mjesec" za sve Lune koje nas gledaju s neba

Marieta Kola i Larissa Kunić sa svojim novim romanom (Foto: Larí Marí)

Dobitnice književne nagrade “Kiklop” za najbolji debitantski roman prošle godine u Hrvatskoj - Larissa Kunić i Marieta Kola - svoje su brojne čitatelje razveselile svojim drugim djelom iz ciklusa “proze koja liječi”, psihološkim trilerom “Zlatni Mjesec”.

"On je sebe zamišljao kako pluta na nekom valu koji ga je odveo u najranije djetinjstvo, u one sretne dane kad je još poznavao svoju majku. Obećala mu je da će se uvijek brinuti o njemu i da će pronaći njegova oca, ali ne samo da nije održala obećanje, već ga je i ona ubrzo napustila."

Bio je to tek početak nevolja za Kirona, junaka Zlatnog Mjeseca koji, baš kao i njegovi mitološki i astrološki imenjaci, nosi duboku ranu koju ne može iscijeliti.

Slučajnim (ili ipak ne sasvim) ulaskom u "kuću strave" nailazi na malenu nijemu djevojčicu i prepoznaje svu dubinu njezine patnje. Znajući da je dijete žrtva zlostavljanja, osjeća odgovornost da joj pomogne, no dvoji treba li prijaviti njezina djeda ili ne - jer ne može podnijeti pomisao da bi to dijete, kao nekoć on sam, moglo proživljavati bolno odrastanje u domu za nezbrinutu djecu. Zato ostaje uz nju i biva uvučen u pakao kojeg proživljavaju članovi te nesretne obitelji.

Priča je bolna, surova i na trenutke gotovo nevjerojatna - pitate se je li moguće biti toliko agresivan, otuđen od samoga sebe, destruktivan - no roman se, tvrde autorice, temelji na istinitom događaju. "Za priču smo doznale jednog ljeta u Dalmaciji, kada tri noći nismo mogle spavati u obiteljskom smještaju zbog događanja opisanih u knjizi", kažu Larissa i Marieta. Tada je i nastao kostur romana, napisan odmah u nastavku ljetovanja, na Visu, a kasnije su ga zajednički dorađivale.

Dok je u njihovu prvom romanu Bez ljubavi i mržnje glavni lik Blue, usprkos teškom i okrutnom djetinjstvu, uspio uz pomoć terapije riješiti svoje napadaje panike i zaliječiti emocionalne povrede - što je također istinita životna priča njihova prijatelja - nijedan član obitelji opisane u Zlatnome Mjesecu nije prošao psihoterapiju. "Željele smo pokazati koliko daleko čovjeka mogu odvesti neliječene traume". kažu autorice koje se bave duhovnim i intuitivnim savjetovanjem u svojoj opatijskoj klinici Entera.

Usprkos tome, kraj je ipak sretan, barem za glavnog junaka i junakinju, Kirona i malenu Lunu - koja je danas živa i zdrava mlada djevojka. Međutim, kažu Larissa i Marieta, mnoge male Lune ne uspiju preživjeti zlostavljanje u obitelji, i ova je knjiga posvećena "svim Lunama koje nas gledaju s neba", kako piše u posveti na početku knjige.

Svojim ciklusom "proze koja liječi" Larí Marí žele osnažiti svoje čitatelje, ohrabriti ih da se suoče sa svojim problemima i na taj način započnu proces emocionalnog izliječenja. Jer dokle god se postojanje problema poriče i skriva, dok se o problemu šuti i ponaša se kao da ga nema, on buja i raste, a tako prešućivan i pomno skrivan prenosi se i na buduće generacije. "Čim o njemu progovorimo, već smo na pola puta do rješenja", tvrde Larissa i Marieta. Da je upravo nedostatak iskrene komunikacije jedan od najvećih problema suvremena čovjeka pokazuje, kažu, i njihova terapeutska praksa. 

U romanu Zlatni Mjesec ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. Sudbina svakog lika ima neki svoj podzemni, tajni tok koji objašnjava često sasvim nerazumljiva (ne)djela i ponašanja - no iako likove na taj način lakše razumijemo, ne možemo ih time i opravdati.

Stoga je jedna od poruka ove priče svakako to da ne smijemo šutjeti ako znamo što se događa, bez obzira jesmo li žrtva ili svjedok nečijeg zlostavljanja: "Crni su se valovi namreškali poput stare suknje ribarske žene u koroti, a Kiron je dodao gas bježeći od riječi koje su se ispisale na njima: Činim zlo jer ti uporno šutiš o tome. I tad je shvatio da je zakasnio."

Zlatni Mjesec objavljen je u biblioteci Verbarij zagrebačkog nakladnika Hena com, urednica je Marina Vujčić, a dojmljivu naslovnicu oblikovala je Ana Pojatina, također dobitnica Kiklopa 2014. godine za grafičko oblikovanje knjige Irene Vrkljan Koračam kroz sobu.   

Larissa Kunić i Marieta Kola svoj su novi roman predstavile našim slušateljima. Poslušajte razgovor s književnim dvojcem Lari Mari: 

Nova knjiga Larí Marí, pripremili Tajana Petrović Čemeljić i Ivan Dorian Molnar

Komentari