Leon Lučev: "Psihoterapija je neodvojiva od glume!"

Leon Lučev: "Psihoterapija je neodvojiva od glume!"

Leon Lučev (Foto: Miranda Cikotić / Pixsell)

Već tri godine Leon Lučev surađuje s riječkim Art-kinom Croatia, a sada skupa rade na projektu "Moja filmska priča" Filmskog kluba 54+. Riječ je o članovima kluba koji su napunili 55 godina i kreativni su i puni energije, a radionica će rezultirati filmom koji će se u srpnju prikazati u Art-kinu.

- Meni fali još pet ili šest godina da bih bio član, ali kako to sa strane vidim, to su godine kad je jedan životni ciklus zaokružen i sad se pruža prilika da se bavimo nečim za čime imamo potrebu, a prije nismo zbog ovog ili onog. Radionice održavam s Ivom Vičićem i Brunom Lovrenčićem, kojima moram ujedno zahvaliti na suradnji - kaže popularni Šibenčanin.

- Hoće li film biti kratkometražni ili..?

- Pa gledajte, Bruno i ja smo već počinjali raditi kratki metar pa smo završili na dugometražnom... Teško mi je uopće govoriti što će iz ovoga na kraju izaći jer smo u procesu stvaranja, pa evo dok sjedimo ovdje, meni se po glavi vrzmaju ideje o tome što bi mogli danas raditi…

- Imate li radionice svakodnevno?

- Svaki dan od 10 do 15 sati, a s djecom smo radili deset dana dva puta tjedno po četiri sata. Kad nešto radimo, to je intenzivno; stvaramo zajednički prostor gdje se oni otvaraju, otvaram se i ja, da bismo na kraju skupa mogli "grunuti".

- Učite li ih samo glumi ili i režiji?

- Pa i to mi je teško reći. Učim ih svemu, a ne učim ih ničemu… Poznato je da svi mi u životu igramo tjedno bar sedam ili osam uloga, mjesečno dvanaestak, i u tome smo perfektni, samo se ne obaziremo na to da su to uloge. E, kad to osvijestimo, onda treba vidjeti odakle ćemo krenuti graditi te uloge, i nema problema.

- Puno polažete na psihologiju?

- Da, baš nam je neki dan bio u gostima Vlado Milošević, psihoterapeut i voditelj edukacije psihodrame u regiji, koji je s nama glumcima surađivao na filmu "Muškarci ne plaču". Govorili smo upravo o tome koliko je za glumca važno prolaziti psihoterapiju, jer šireći sebe, on automatski širi svoju umjetnost. Svaka nova uloga je novi izazov i novi nepoznati prostor u kojeg se neki i boje ući jer ne znaju kako će se otvoriti. Nekad se ne otvori uopće, a nekad treba vremena za to. Psihoterapija je zapravo neodvojiva od glume - zaključuje Lučev. Poslušajte razgovor:

Leon Lučev, pripremio Albert Petrović

Komentari