Liburnia Film Festival: još uvijek jedina oaza hrvatskih dokumentaraca

Liburnia Film Festival: još uvijek jedina oaza hrvatskih dokumentaraca

Lavovi Visa (Foto: LFF press)

Za desetak dana počinje još jedno, 17. po redu izdanje Liburnia Film Festivala, najstarijega festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj i još uvijek jedinog posvećenog isključivo domaćoj produkciji. Od 26. do 30. kolovoza prikazat će 30 dokumentaraca, od čega 19 u službenoj konkurenciji.

Tema ovogodišnjeg festivala je brodogradnja, djelatnost koja pokušava opstati u Hrvatskoj. Tako će u filmu "Godine hrđe" Andreja Korovljeva gledatelji moći vidjeti koliko je težak i opasan posao nanošenja antikorozivne zaštite, dok film "Volim li svoj posao?" Nadije Mustapić govori o životu žena koje rade kao varioci u brodogradilištima u Hrvatskoj i Finskoj.

Nekoliko filmova govori o vodi, pa tako Goran Dević u filmu "Na vodi" donosi portret svoga rodnog Siska, Elvis Lenić u filmu "Pluf!" priča o zvuku koji proizvede kamen kada padne u more u Limskom kanalu, a "Lavovi Visa" donose puno morskog plavetnila, pričajući o potopljenim brodovima u viškom akvatoriju.

Prisutni su i riječki autori, pa se na festivalu može pogledati debitantski film legendarnoga riječkog filmskog kritičara Alda Paquole "Automati želja" iz 1979. godine, zatim filmovi mladih riječkih autora Mirka Žorža "Gurati naprijed" o košarci iz invalidskih kolica te "Yalla, Yalla" Marka Paradžika o avanturi života koju su dvojica riječkih avanturista doživjeli u Izraelu i Palestini. 

To, naravno, nije sve. Ljubitelji KUD-a Idijoti moći će pogledati biografski dokumentarac "Tusta" za kojeg se u Motovunu tražila karta više.

Autori se vrlo rado odazivaju na LFF i ove je godine je stiglo stotinjak prijava, kaže nam izvršna direktorica festivala Jelena Androić, a sve je više mladih autora kojima je festival izvrsna odskočna daska. Poslušajte razgovor:

Androić o LFF-u, pripremio Alen Čemeljić

Komentari