Liburnicon posvećen vilenjacima: tri dana za ljubitelje fantastike

Liburnicon posvećen vilenjacima:  tri dana za ljubitelje fantastike

Foto: Liburnicon / Facebook

Vilenjaci su glavna tema 13. "Liburnicona", što se ovog vikenda održava u opatijskoj OŠ "Rikard Katalinić Jeretov". Prostor festivala prikladno je ukrašen vilinskim lampionima, stjegovima i grbovima iz svijeta J. R. R. Tolkiena, a na tu su temu i kvizovi, radionice, igre i program za djecu.

"Liburnicon" je, naglašavaju organizatori, postao jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji. Okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, povijesti i mitologije, a ove godine na festivalu će biti više od stotinu predavanja, prezentacija, panel-diskusija, kvizova, radionica, natjecanja, društvenih igara i glazbenih programa.

Najavljeno je više predavanja, među njima i ono kanadskog pisca fantastične književnosti Stevena Eriksona, koji će predstaviti svoj književni rad, govoriti o arheologiji i o putu koji moraju proći arheolozi kako bi opovrgnuli uvriježene dogme.

Književnik Jonathan Stroud iz Velike Britanije govorit će o svojim počecima, kako su nastali neki od likova te o pričama koje tek planira napisati. Raspravu će moderirati Vladimir Cvetković Sever, osnivač nakladničke kuće Mitopeja, koji je za Algoritam preveo mnoge Stroudove knjige.

Iz Češke će na "Liburnicon" doći predstavnici studija za izradu stolnih igara Czech Games Edition, a iz Zagreba dizajner poznatih igara Filip Neduk, koji će govoriti o putu do uspjeha, od izvorne ideje do objave.

Na "Liburnicon" dolazi crtača stripova i profesora animacije na Američkom univerzitetu u Sarajevu Enisa Čišića, koji je autor stripa "Tajna Nikole Tesle" i ilustrator Marvel Comicsa. Do sada je, kažu organizatori, imao priliku crtati likove kao što su Ironman, Spiderman, Captain America, Hulk te Nick Fury.

Na festivalu će gostovati i Goran Sudžuka iz Zagreba, koji će predstaviti autorski strip serijal "A Walk Through Hell", koji prati istrage dvoje detektiva FBI-ja u horror okruženju Los Angelesa potonulog u zločin i beznađe. Sudžuka je, među ostalim, radio za američke izdavačke kuće na naslovima kao što su Hellblazer, Wonder Woman, Ghosted, Wolverine, Thor, Deadpool i Daredevil.

Nastupit će i astronom Korado Korlević, koji je na temelju mjesnih priča i folklora pripremio predavanje naziva "Mitska bića Istre", dok će fizičar Ivica Puljak održati predavanje pod naslovom "Što još ne znamo?", u kojem će razmatrati znanstveno-filozofska pitanja na koja još uvijek nema jasnih odgovora. Detaljnu satnicu i raspored događanja na Liburniconu pogledajte ovdje. Poslušajte prilog:

Liburnicon, pripremio Ivica Vrkić

Komentari