Lipa - kad povijesna činjenica postane doživljaj

Lipa - kad povijesna činjenica postane doživljaj Lipa - kad povijesna činjenica postane doživljaj
Foto: Memorijalni centar Lipa pamti Foto: Memorijalni centar Lipa pamti

Foto: Memorijalni centar Lipa pamti

Memorijalni centar Lipa pamti nije samo mjesto sjećanja, nego živo mjesto kulturnih događanja. Kustosica centra, uz žitelje Lipe i glavni pokretač tih događanja je povjesničarka umjetnosti i etnografkinja Vana Gović.

Pravi je izazov u društvu koje naizgled zna sve o svemu, urediti memorijalni centar koji neće biti samo mjesto čuvanja memorije, nego mjesto na kojem će povijesna činjenica postati - doživljaj. 

Memorijalni centar Lipa pamti posvećen je komemoriranju stradanja koje se u Lipi dogodilo 30. travnja 1944. godine: nacisti su ubili 269 Lipljana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Više možete doznati ovdje.

Memorijalni centar Lipa pamti bi, da nije bio zatvoren od 1989. do 2015. godine, ove godine obilježio pola stoljeća djelovanja.

Otkada je ponovno otvoren, kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, postao je živo i dinamično mjesto na kojem kulturna i povijesna baština dišu punim plućima.

A centra ne bi bilo da upravo Lipljani nisu na njega silno ponosni, da ga nisu održavali, koliko su mogli, tijekom svih godina dok je bio zatvoren, upozorava kustosica Vana Gović. I naglašava da je lokalna zajednica uvijek izuzetno aktivna u organizaciji novih programa. Stoga su njihova sjećanja, obiteljske pri-povijesti uključene i u novi stalni postav.

U tijeku je zanimljiva izložba zbog koje su istražena rodoslovlja lipajskih obitelji sve do 18. stoljeća, a onda je to istraživanje dopunjeno intimnim uvidom u stradanje. Kako? Provjerite sami posjetom Lipi tijekom nekog od obiteljskih izleta ili uoči nekog od idućih 'živih' programa.

Cijelo mjesto Lipa zaštićeno je kao kulturno dobro u kategoriji memorijalnih mjesta. To će biti poseban izazov sudionicima natječaja "Prepoznavanje odsustva" u kojem su umjetnici pozvani intervenirati u javnom prostoru Lipe. Natječaj je otvoren do 25. srpnja, a rezultate bismo trebali vidjeti već u listopadu.    

Kako u Memorijalnom centru Lipa pamti nastoje iscrtati obrise praznine koja je nastala stradanjem - poslušajte u razgovoru s kustosicom Gović: 

Lipa je simbol života i trajanja, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari