Lista za Rijeku: Romolo Venucci zaslužuje gradski muzej!

Lista za Rijeku: Romolo Venucci zaslužuje gradski muzej!

S konferencije za novinare (Foto: Lista za Rijeku)

Lista za Rijeku pokreće inicijativu za uređenjem galerije sa stalnim postavom umjetničkih djela poznatog riječkog slikara, kipara i likovnog pedagoga Romola Venuccija. To će ujedno biti i jedan od uvjeta za podršku proračunu grada Rijeke za 2019. godinu.

Grad kulture bi trebao imati stalni postav djela Romola Venuccija koja su trenutno razasuta po nekoliko muzeja i privatnih zbirki jer je riječ o umjetniku čija vrijednost prelazi riječke i hrvatske granice, rekli su iz Liste za Rijeku. Kako je istakuo tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić, radi se o jednom od amandmana koji će stranka predložiti na prijedlog proračuna koji će se idućeg tjedna naći pred vijećnicima.

"Radi se o velikom umjetniku, najplodnijem riječkom slikaru 20. stoljeća, ali i pedagogu čiji rad je sačuvan do danas. Njegova djela su danas razasuta po tri muzeja i privatnim zbirkama, trebalo bi ih objediniti i zaštiti od rasprodaje. Romolo Venucci je ličnost koja je svojim životom i radom odrazila povijesne i političke mijene kroz koje je prolazila Rijeka, koja je tijekom 70 godina Venuccijeva života promijenila tri države. Zbog toga predstavlja simbol riječkog identiteta kojim se svi u gradu bavimo, ali je pitanje jesmo li ga pronašli", istaknula je povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić te podsjetila kakav je interes Riječana izazvala posljednja izložba Venuccijevih dijela.

Glavočić koja smatra kako se od Venuccija može napraviti istinski gradski brand kao što su to u Splitu napravili s Emanuelom VidovićemAkademski slikar Mauro Stipanov također podržava inicijativu i misli kako se s njom kasni barem 30 godina. "Venucci je jedna od rijetkih istinskih vrijednosti ovog grada čija vrijednost prelazim gradske i nacionalne granice. U ovom trenutku barem stotinjak njegovih djela može biti izloženo u bilo kojem svjetskom muzeju", zaključio je.

Poslušajte što je na konferenciji za novinare o radu Romola Venuccija govorila povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić: 

Daina Glavočić o radu Romola Venuccija, pripremio Ivica Vrkić

Komentari