LNG na Krku strateški europski projekt, dovršetak do 2020.

LNG na Krku strateški europski projekt, dovršetak do 2020.

Konferencija za medije tvrtke Plinacro (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku na listi je prioriteta Europske komisije i trebao bi biti izgrađen najkasnije do 2020. godine, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. LNG terminal nije samo pitanje europske energetske infrastrukture, nego i sigurne opskrbe, koja je prioritet na svim listama projekata koje potencijalno financira Europska komisija.

Hrvatska će se već sljedeći mjesec javiti u europski fond CEF za sufinanciranje izrade glavnoga projekta, tehničko-tehnoloških rješenja i druge dokumentacije nužne da bi isti taj fond kasnije financirao i gradnju terminala. Lokacijska dozvola je pred izdavanjem, a onog trenutka kad Vlada imenuje LNG strateškim projektom, ona će biti izdana. To će se dogoditi vrlo brzo, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Kod strateških investicijskih projekata, sukladno zakonu, imovinsko-pravna pitanja rješavaju se po ubrzanom postupku ma tko bio vlasnik zemljišta, naglašava Vrdoljak. Izvlaštenjima se, od bilo kojeg vlasnika, rješavaju imovinsko-pravna pitanja i na terminalu i plinovodima koje ćemo graditi. Ministar očekuje da će ubrzanim postupkom terminal biti izgrađen do 2019., najkasnije 2020. godine.

Neovisno o LNG terminalu gradit će se i otpremni plinovodi koji će se prijaviti CEF-u za sufinanciranje kao poseban projekt. Vrdoljak očekuje da će Europska komisija bespovratnim sredstvima pomoći izgradnju s maksimalnih 50 posto, možda i s kojim postotkom više, odnosno s otprilike 320 milijuna eura. Što se tiče evakuacijskih plinovoda, čija se izgradnja procjenjuje na 440 milijuna eura, i tu je cilj postići sufinanciranje s polovicom iznosa.

Terminal za ukapljeni plin na Krku imao bi značajnu ulogu za cijelu Europsku uniju, kako bi zemlje članice što manje bile ovisne o ruskim energentima. To je postalo posebno važno nakon eskalacije krize u Ukrajini. U ostvarivanju plana da se izgradnja LNG terminala dijelom financira iz europskih fondova, hrvatskoj vladi pomažu i Sjedinjene Američke države. Javlja Silva Celebrini:

Komentari