LNG terminal na Krku važan je za cijelu jugoistočnu Europu

LNG terminal na Krku važan je za cijelu jugoistočnu Europu

Dina u Omišlju - budući LNG terminal (Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka)

Gradnja LNG terminala na Krku od velike je važnosti za cijelu jugoistočnu Europu, rekao je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, uoči sutrašnjega sastanka u Sloveniji o energetskoj sigurnosti regije i Europske unije.

Projekt gradnje plinskog terminala na Krku jedan je od projekata od zajedničkog interesa, a tamošnje strateške izvore trebalo bi iskoristiti za povećanje energetske sigurnosti regije, kazao je Maroš Šefčovič za Slovensku tiskovnu agenciju STA. I Šefčovič, koji je u Europskoj komisiji nadležan za energetsku politiku, u četvrtak će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji europskih energetskih regulatora na Brdu kod Kranja.

Glavna je osnivanje energetske unije u Europi koja bi bila skrojena po mjeri potrošača energije, a prema najavama slovenskih medija moglo bi biti riječi i iskorištavanju ugljikovodika u Jadranu, što ekološke udruge u Sloveniji ocjenjuje spornim projektom.

Članice Europske unije samostalno odlučuju o vlastitom odnosu energenata u svojoj energetskoj politici (takozvanom energetskom miksu), ali pritom moraju uvažavati europsko zakonodavstvo o zaštiti okoliša, upozorio je Šefčovič u razgovoru za slovensku agenciju.

Pojasnio je da Europska komisija nastoji uspostaviti što bolju energetsku povezanost s područjem zapadnog Balkana, kako bi se došlo do fleksibilne i univerzalne energetske mreže u kojoj bi svaka država u regiji imala pristup do plina iz tri različita izvora.

Komentari