Festival: Je li Pokret nesvrstanih primjenjiv danas u kulturnim politikama?

Festival: Je li Pokret nesvrstanih primjenjiv danas u kulturnim politikama?

Ilustracija: Drugo more

Pokret nesvrstanih je tema 16. festivala "Moje, tvoje, naše" u okviru kojeg će u petak 24. rujna u izložbenom prostoru Filodramatike u Rijeci biti otvorena izložba "Južna sazvježđa: Poetike nesvrstanih (Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno)", a idućeg tjedna bit će održana i konferencija.

Moderna galerija iz Ljubljane treći put postavlja sličnu izložbu. Nakon ljubljanskog te izdanja predstavljenog u Južnoj Koreji, riječka publika imat će priliku vidjeti, uz odabrane arhivske materijale Pokreta nesvrstanih i kartografiju međunarodne kulturne suradnje SFRJ sa zemljama u razvoju, radove osam suvremenih umjetnika koji su istraživali  važnost korištenja ideja Pokreta nesvrstanih danas.

Ulaz u Filodrammaticu bit će moguć samo uz kovid potvrde, a cijeli program bit će u izravnom prijenosu, a onda kasnije i na snimkama dostupan na Facebook stranici riječke Udruge Drugo more.

Od ponedjeljka 27. do srijede 29 rujna bit će održana i konferencija "Prema konjuktivnoj političkoj ekonomiji nesvrstanosti i kulturnoj politici".

Prvoga dana će Vijay Prashad iz Indije govoriti o dilemama čovječanstva, drugoga dana Sara Salem govorit će o antikolonijalnom arhiviranju i urgentnosti prošlosti, a posljednjega dana će Tvrtko Jakovina razgovarati s Budimirom Lončarom, posljednjim jugoslovenskim ministrom vanjskih poslova, o sjećanjima na nesvrstanost. 

Nesvrstani internacionalizam, prostor-vrijeme nesvrstavanja, antikolonijalna estetika, dekolonizacija kulture... bit će teme rasprava na panelima, a u popratnom programu su i filmske projekcije i predstavljanje časopisa. Detalji programa festivala dostupni su OVDJE.

Program se odvija u mjesecu u kojem se obilježava 60. obljetnica osnivanja Pokreta nesvrstanih. Organiziraju ga riječka udruga Drugo more u suradnji sa zagrebačkim Institutom za povijest umjetnosti i ljubljanskom Modernom galerijom.

Poslušajte kako o izložbi govori kustosica Bojana Piškur iz Ljubljane te o konferenciji Davor Mišković iz Rijeke:

Bojana Piškur o izložbi, pripremila Tatjana Sandalj

Davor Mišković o konferenciji, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari