Iz primorske kuhinje: Torta od krumpira

Iz primorske kuhinje: Torta od krumpira

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Iz primorske kuhinje ovog tjedna namirnica za slasticu je, vjerovali ili ne, krumpir. Krumpir. Što reći o krumpiru? Namirnica bez koje ne možemo zamisliti našu svakodnevicu a opet zvuči egzotično kao glavni sastojak slastice! Isprobajte recept.

TORTA OD KRUMPIRA

 
Sastojci:
 
Za biskvit: 5 jaja, 150g šećera, 
150g brašna, 1 žl. kakaa, malo soli
 
Za kremu: 500g krumpira, 250g putra, 300g šećera u prahu, 100g mljevenih oraha, 
1 vanilin šećer, 0,2 dl ruma, 1 žl. kakaa
 
Za dekoraciju: 5 dl slatkog vrhnja
 
Postupak:
 
Kalup za tortu obučemo u masni papir a pećnicu zagrijemo na 180C°.
Bjelanjke sa solju istučemo u čvrsti snijeg a žutanjke zapjenimo sa šećerom. Oprezno špatulom povežemo obje smjese pa im polako dodamo brašno s kakaom. Izlijemo u kalup i pečemo na 180C° oko 20 min.
Ohladimo.
 
Za kremu ogulimo krumpir i skuhamo u slanoj vodi. Kad je gotov procijedimo i zgnječimo. Odvojeno istučemo putar, šećer, vaniliju, rum i mljevene orahe pa povežemo s krumpirom u kremu. Odvojimo polovicu i u nju dodamo kakao.
Biskvit prerežemo na pola. Prvu polovicu malo poškropimo otopinom vode, šećera i ruma i premažemo cijelom količinom tamne kreme. Preklopimo ostatkom biskvita pa i njega poškropimo i premažemo cijelom svjetlom kremon.
Odložimo malo u frižider.
 
Prije posluživanja tortu premažemo tučenim vrhnjem i ukrasimo po želji, najbolje čokoladom jer se okusi odlično slažu.
 
Želim Vam dobar tek.

Komentari