Iz riječke luke starta još jedna Regata 1000 otoka

Iz riječke luke starta još jedna Regata 1000 otoka

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Nakon što su prošlu, epidemijsku godinu, preskočili, sudionici Regate 1000 otoka okupit će se u Rijeci u subotu 18. rujna i startati u 18 sati na plovidbu u nešto izmijenjenom obliku no što su navikli ranijih godina.

Sedam jedrilica, među kojima i dva višetrupca, startat će iz Riječke luke i ploviti poznatom rutom između tisuću jadranskih otoka s povratkom u Rijeku nakon obilaska otoka Sv. Andrija, ali bez zaustavljanja u Crnoj Gori. Duljina kursa je 482 NM što, kažu organizatori, regatu svrstava među najzahtevnije na Jadranu. 

Na startnoj listi je austrijski "Vento Cadela" Crhisrtiana Pfanna, pobjednika Regate tisuću otoka 2019. te slovenski "Macropus" Žige Merhara koji je te godine osvojio drugo mjesto. Pod hrvatskom zastavom plove novi Swan 45: "Damaco" Berislava Vranića koji je 2014. pobjedio s istoimenom jedrilicom tipa Millenium 40.

Linija starta je istovjetna liniji cilja i proteže se između pramca Botela Marina i Kontrolnog tornja Lučke uprave Rijeka. Kao i prethodnih godina regata se može pratiti uživo na intrenetu putem GPS/GSM tracking sustava koji daje pozicije jedrilica u regati i prikaz poretka po korigiranom vremenu.

Vremensko ograničenje regate je u nedjelju 26. rujna u podne. Ovisno o vremenskim uvjetima prve jedrilice se očekuju na cilju nakon 3-4 dana jedrenja.

Organizatori već sljedeće godine očekuju povratak na tradicionalni format plova u dvije etape: od Rijeke do Porto Montenegra i Porto Montengra do Rijeke. Porto Montenegro Yacht Club ostao je vjeran partner u organizaciji te i ove godine dodjeljuje pobjedniku regate vaučer od 5000 EUR za godišnji vez u Marini Portomontenegro. Zahvalni su na podršci i Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci, Turističkoj zajednici Kvarnera, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Lučkoj upravi Rijeka i Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Komentari