Najavljen program obilježavanja 30. obljetnice Goranskih risova

Najavljen program obilježavanja 30. obljetnice Goranskih risova Najavljen program obilježavanja 30. obljetnice Goranskih risova
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Nizom događanja u Delnicama se obilježava 30. godišnjica 138. brigade Hrvatske vojske Goranski risovi. Središnji dio proslave je, uz najavljeni dolazak predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predviđen u četvrtak 28. listopada.

U četvrtak će misnim slavljem i polaganjem vijenaca biti odana počast poginulim braniteljima te održana glavna svečanost čiji je tijek u ponedjeljak najavljen na konferenciji za novinare.

Pritom su se članovi Kluba 138. brigade prisjetili ratnog puta koji je počeo oslobađanjem vojnih objekata u Delnicama početkom studenog 1991. godine te nastavljen na ličkom ratištu.

Na doprinos Goranskih risova u obrani i oslobađanju Hrvatske, osim Gorana, ponosni su i mnogi drugi, naglasio je njezin ratni zapovjednik, stožerni brigadir u mirovini Miljenko Balen.

Kroz 138. brigadu prošlo je 5.500 boraca, od čega četiri tisuće Gorana te 1,5 tisuću branitelja s područja Rijeke, Opatije i otoka Krka.

Na žalost, petnaest pripadnika brigade je poginulo, a oko dvije stotine ih je bilo ranjeno. Nakon svega, želim s ponosom reći kako su Gorani izvršili sve svoje ratne zadaće, rekao je Balen, poslušajte:

Obljetnica 138. brigade, pripremio Nenad Lučić

Komentari