Novooboljeli od koronavirusa: 22 u Hrvatskoj, tri u PGŽ

Novooboljeli od koronavirusa: 22 u Hrvatskoj, tri u PGŽ

Ministar Beroš zahvalio je ljekarnicima koji održavaju sustav opskrbe lijekovima, a mi i pred ljekarnama držimo razmak (Foto: Emica Elvedji / Pixsell)

U Hrvatskoj su od subote ujutro 22 novooboljela, ukupno je 657 osoba pozitivnih na koronavirus, a u posljednja 24 sata broj novoboljelih je već za 71 što je manji dnevni porast nego protekla dva dana. U PGŽ je troje novooboljelih.

Uz jednog pacijenta koji je ozdravio u PGŽ, pa su sada ukupno dva oporavljena bolesnika u Rijeci, danas su tri novooboljela od koronavirusa, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite PGŽ. 

Na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš objavio je i da je preminuo i peti bolesnik, osoba starije životne dobi koja se liječila u bolnici u Zagrebu. Oporavljeno je 49 bolesnika, četiri više nego jutros, dodao je ministar.

Beroš se zahvalio ljekarnicima koji održavaju kontinuiranu opskrbu lijekovima na području cijele zemlje te istaknuo da tek dolazi najkritičniji period epidemije i stoga ponovio da zdravstvenom sustavu i sami sebi najbolje pomažemo ostajući doma. 

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović zahvalio je svima koji žele pomoći donacijama te ih uputio da se o mogućnostima doniranja informiraju na internetskoj stranici kronavirus.hr

U samoizolaciji je 20.070 osoba, policiji je prijavljeno 3.290 mogućih kršenja samoizolacije, a policija je to i potvrdila u 865 slučajeva, rečeno je. Većina se građana drži uputa, na tržnicama je stanje bilo dobro, istaknuo je ministar Božinović, ali također podsjetio da u kritično razdoblje epidemije tek ulazimo: "Moramo izdržati danas kako bismo se sačuvali za sutra", rekao je.

Odgovarajući na pitanje o broju respiratora, ministar Beroš je rekao da su uređaji raspoređeni po regijama, u Rijeci ih ima 55, a 25 ih je preraspoređeno. Idućega tjedna stiže još pet respiratora, Vlada nastoji osigurati dodatne, ali i ovi bi trebali biti dovoljni ako se svi budu držali pravila #ostanidoma, zaključio je Beroš.

Iduća konferencija za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite bit će u nedjelju u 14 sati, a do tada poslušajte što je o stanju oboljelih u riječkom KBC-u rekao ravnatelj Davor Štimac:

Štimac: dva su bolesnika na respiratoru, šest je srednje teško oboljelih, a ostali imaju lakši oblik bolesti

Komentari