Tajana Petrović Čemeljić dobitnica ugledne nagrade za ekološko novinarstvo!

Tajana Petrović Čemeljić dobitnica ugledne nagrade za ekološko novinarstvo!

Foto: privatni arhiv (na slici Tajana Petrović Čemeljić

Radio Rijeka dobila je još jednu prestižnu nagradu. Naša novinarka Tajana Petrović Čemeljić dobitnica je ovogodišnje Velebitske degenije, nacionalne nagrade za ekološko novinarstvo, koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo.

Ova najuglednija novinarska nagrada za zaštitu okoliša i prirode, koju dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva HND-a, po 23. put je dodijeljena u četiri kategorije – tisak i internet, televizija, radio i fotografija.
Pobjednice i pobjednici prema kategorijama su:
• tisak i internet – časopis Meridijani/novinarka i publicistica Petra Somek, reportaža „Zaštićena priroda Međimurja“
• radio – Hrvatska radiotelevizija, RadioRijeka/novinarka Tajana Petrović Čemeljić, dokumentarna radio drama„Sakupljač zvukova – Ivo Vičić“
• televizija –RTL/ novinarka Ana Trcol, reportaža „Podizanje razine mora i klimatske promjene“
• fotografija – časopis Meridijani/ pisac i fotograf Krunoslav Rac, fotoreportaža „Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa“

Naša kolegica nagrađena je u kategoriji radijskog novinarstva za dokumentarnu radiodramu "Sakupljač zvukova: Ivo Vičić" koja je emitirana na Trećem programu Hrvatskoga radija i u programu Radio Rijeke.

U kategoriji Radio Velebitska degenija dodijeljena je Tajani Petrović Čemeljić. Slijedi obrazloženje nagrade:

"Kolegica Petrović Čemeljić prepoznala je dugogodišnji rad zanesenog „lovca“ na zvukove Ive Vičića i darovala nam „radijski portret čovjeka koji prikuplja zvučnu baštinu svijeta prirode koji nas okružuje". Kaže da Hrvatska ima još netaknutih područja za snimanje zvukova, kao što su Velebit, Gorski kotar, sjeverozapadna Hrvatska, pa čak i ravnice, pustopoljine,također i morska obala i otoci – pogotovo zimi. 

Zato Vičić predano odlazi na svojevrsna snimateljska hodočašća prirodom i bilježi njezine zvukove – pjev ptica u zoru, zavijanje bure na planini i vučjega čopora u šumi, šišmiše, galebove, more, valove, podmorje, zvončare, pastire, ovce, zvukove gradova, rijeka, pašnjaka, livada, pucanja leda, gromove. Tako čuva zvučnu baštinu svijeta oko nas jer,objašnjava Ivo Vičić, „kako se mijenja naš svijet, mijenjaju se i njegovi zvuci i možda ih u vrlo kratkom razdoblju više nećemo ni moći snimiti bez zvučnih zagađenja motora, automobila, brodova, aviona…  Upravo zato zvukove valja sačuvati kao dokument našega vremena. Riječ je o jedinstvenom zvučnom putovanju kroz prostor i vrijeme koji novinarka Tajana Petrović Čemeljić zabilježila slušajući pomno svog sugovornika. A slušateljima je omogućeno doživjeti bogatstvo zvukova i u njemu uživati".

Nagrađenu emisiju možete poslušati večeras od 20 sati u programu Radio Rijeke, a oni nestrpljivi mogu je pronaći i poslušati sada naniže u članku. Još jednom čestitamo našoj Tajani koja nam je povodom nagrade rekla više. Poslušajte:

 

 

Tajana Petrović Čemeljić: ekologija i zaštita okoliša goruće su teme današnjice

Dokumentarna radiodrama "Sakupljač zvukova: Ivo Vičić"

Komentari