Talijanska drama izvodi Brešana: kad Hamlet igra u Merdusci di Sotto

Talijanska drama izvodi Brešana: kad Hamlet igra u Merdusci di Sotto Talijanska drama izvodi Brešana: kad Hamlet igra u Merdusci di Sotto
Bruno Nacinovich,  Valter Roša, Lucio Slama (Foto: HNK Zajc) Bruno Nacinovich,  Valter Roša, Lucio Slama (Foto: HNK Zajc)
Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano,  Ilaria Genatiempo, Elvia Nacinovich (Foto: HNK Zajc) Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano,  Ilaria Genatiempo, Elvia Nacinovich (Foto: HNK Zajc)
Mirko Soldano, Giuseppe Nicodemo, Ilaria Genatiempo, Bruno Nacinovich, Lucio Slama i Antun Plešić (Foto: HNK Zajc) Mirko Soldano, Giuseppe Nicodemo, Ilaria Genatiempo, Bruno Nacinovich, Lucio Slama i Antun Plešić (Foto: HNK Zajc)
Valter Roša, Giuseppe Nicodemo (Foto: HNK Zajc) Valter Roša, Giuseppe Nicodemo (Foto: HNK Zajc)

Lucio Slama, Bruno Nacinovich, Leonora Surian Popov, Antun Plešić (Foto: HNK Zajc)

"La rappresentazione dell'Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto" ili Brešanova "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", prva je ovosezonska premijera Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. Po prvi se puta ova drama izvodi na talijanskome jeziku, odnosno istromletačkome narječju.

Ivo Brešan jedan je od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara, čije su drame izvođene u gotovo svim kazalištima bivše države. Njegova groteskna drama "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", napisana 1965., vješto ismijava totalitaristički sustav, zbog čega je praizvedena tek 1971., za burnoga razdoblja Hrvatskoga proljeća, u zagrebačkom Teatru &TD u režiji Božidara Violića. Na filmskom je platnu taj i hvaljeni i osporavani kazališni komad ovjekovječio Krsto Papić. Jednu od najuspješnijih hrvatskih drama izvodila su i mnoga europska kazališta, a na ovim prostorima zanimanje za nju ne prestaje ni 52 godine nakon što je napisana. 

Redatelj je Firentinac s diplomom Fakulteta dramskih umjetnosti u Skopju Luca Cortina, a grotesknu je Brešanovu tragediju za ovo uprizorenje prilagodila Željka Udovičić Pleština. Cortina kaže kako su ovome kultnom djelu hrvatske dramske literature pristupili na suvremeni kritički način. "Naša predstava kirurški analizira socijalna, kulturološka i etička pitanja, prije nego ona politička, odnosno nataložene odnose koji onemogućuju rađanje i život slobodnih i socijalnih veza. U ansamblu smo, uz pažljivo razumijevanje, pronašli vrijednost koja je puno šira od komičnog pečata teksta", zaključuje Cortina.

Osim vremenski, radnja je premještena i prostorno - iz Dalmatinske zagore, negdje na područje Kvarnera i Istre. Time se naglašava univerzalnost predstave, smatra ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola. "Uz pomoć istromletačkog dijelekta, ona pomiče granice. Kombinacija je klasične glume i videoprojekcija. Posebna je i drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u produkciji Talijanske drame", kazala je Bubola.

U predstavi igraju Mirko Soldano, Lucio Slama, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich, Valter Roša, Giuseppe Nicodemo, Ilaria Genatiempo, Leonora Surian Popov, Anton Plešić i Denis Brižić. Originalnu glazbu skladao je Bruno Nacinovich, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Marita Ćopo, svjetlo je oblikovao Boris Blidar, a video Gregor Bogdanović. Predstava, s titlovima na hrvatskome jeziku, traje oko dva i pol sata i izvodi se s jednom pauzom. Premijera je u subotu 30. rujna u 19:30 sati u HKD-u na Sušaku.

 

Komentari