U Rijeci počinje 6. festival inkluzivnog filma Film svima!

U Rijeci počinje 6. festival inkluzivnog filma Film svima! U Rijeci počinje 6. festival inkluzivnog filma Film svima!
Iz filma U šumi redateljice Sare Grgurić Iz filma U šumi redateljice Sare Grgurić

Foto: Pixsell

U Rijeci danas počinje 6. izdanje inkluzivnog filmskog festivala Film svima, u organizaciji Filmaktiva i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. Ovogodišnja posebnost je rekordan broj, čak 8 filmova, prilagođenih za gluhe i nagluhe te radionice znakovnog jezika u UGIN-om filmskom vrtu.

Film svima 2021, šesto izdanje inkluzivnog festivala udruge Filmaktiv, danas otvara svoja vrata. Prvo učenicima i učenicama riječkih osnovnih škola, a zatim i javnosti u UGIN Filmskom vrtu, prvom inkluzivnom kinu u dvorištu u ulici Viktora Cara Emina 9. Ukupno će biti prikazano osam inkluzivnih filmova za gluhe i nagluhe te jedan za slijepe i slabovidne.

Film Đure Gavrana, Jedna od nas, otvara ovogodišnje izdanje Film svima danas u 20 sati. Film je osvojio Grand Prix nedavno završenih 30. Dana hrvatskog filma, a prije projekcije, od 19 u UGIN Filmskom vrtu će biti održana edukacija hrvatskog znakovnog jezika za sve zainteresirane u organizaciji Udruge gluhih i nalguhih Primorsko-goranske županije.

Drugi festivalski dan je rezerviran za mlade audiovizualne snage, a dan otvara film U šumi, grobničko-riječke redateljice Sare Grgurić, prvi film o pandemiji Covid-19 u Hrvatskoj. Film je nastao 2020. u produkciji ADU i Antitalent, a Sara je na Danima hrvatskog filma nagrađena kao najbolja redateljica u dobi do trideset godina. Projekciju otvaraju autorica i filmska ekipa koji će sudjelovati i u razgovoru o filmu.

Nakon U šumi, slijede tri dokumentarna filma triju autorica koji su nastali 2020. u sklopu Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv - Sve kaj ti nikad ne budem rekla, Bele Bračko-Milešević, zatim Jedan petak popodne, Lucije Brkić i Kad ostaneš bez daha, Ana-Marije Ilić. Autorice će najaviti svoje filmove te sudjelovati u razgovoru.

Posljednji festivalski dan zatvara filmski klasik Nikole Tanhofera, H-8, nastao 1958. u produkciji Jadran filma koji je u 2020. dobio svoju digitalnu restauraciju, a 2021. prvu inkluzivnu verziju i to za gluhe i nagluhe kao i za slijepe i slabovidne.

Prilagodbu za slijepe potpisuje urednik za audiodeskripcije, Antonio Toni Pavlović iz Centra za audiodeskripcije. Naratorica je Petra Težak, dramaturginja Sunčica Sodar, ton majstor Ivan Škunca te Antonio Pavlović kao urednik i redatelj.

Projekt Film svima podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar. Projekcije i edukacija su slobodne za sve, najavila je voditeljica programa Maja Ogrizović:

Maja Ogrizović, Film svima, pripremila Neva Funčić

Komentari