Lokvarski kalendar: snježna veljača i prave vrućine već u lipnju

Lokvarski kalendar: snježna veljača i prave vrućine već u lipnju

Foto: chatchai_stocker / FreeDigitalPhotos.net

Udruga Ljubitelji lokvarskih starina iz Općine Lokve u Gorskom kotaru je prije 15 godina obnovila tradiciju izrade godišnje prognoze vremena pučkom metodom brojanica. Cijelo desetljeće prognozu tiskaju na Lokvarskom kalendaru.

Brojanice za 2015. prilično su točno najavile da će godina biti većinom topla i suha, a za njezin kalendarski kraj predvidjele da će ipak donijeti neke naznake zime.

Službene prognoze vremena već za prvi vikend 2016. najavljuju snijeg, no prema brojanicama nastavak siječnja, unatoč nižim temperaturama, neće biti takav. Pučki meteorolozi iz Lokava tvrde da pravi snježni ugođaj treba pričekati do veljače, no dodaju da zima neće predugo trajati.

Prve prave vrućine možemo očekivati već u lipnju, a pogled na Lokvarski kalendar govori o tome da će i srpanj te kolovoz biti pravi ljetni mjeseci. Možemo se nadati i zakašnjelom babljem ljetu, a na dolazak zime bismo, kao i ove godine, mogli pričekati malo duže.

Ovogodišnji jubilarni Lokvarski kalendar, dizajnerski je nešto drugačiji od prethodnih. Umjesto tradicionalnih rukotvorina, fotografije prikazuju stare zanate. Kakva će biti godina od mjeseca do mjeseca?, poslušajte razgovor s predsjednicom Udruge Ljubitelji lokvarskih starina Mirjanom Pleše:

Komentari