Luka Baroš bit će marina, sutra ugovor za Galeba

Luka Baroš bit će marina, sutra ugovor za Galeba Luka Baroš bit će marina, sutra ugovor za Galeba
Smiješak za kameru nove predsjednice Odbora za nacionalne manjine Filipe Capan (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Smiješak za kameru nove predsjednice Odbora za nacionalne manjine Filipe Capan (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Gradsko vijeće Rijeke prihvatilo je izmjene i dopune prostornog plana uređenja i generalnog urbanističkog plana koje su u najvećoj mjeri vezane uz prenamjenu sušačke luke Baroš u marinu. Time je učinjen još jedan korak prema realizaciji tog projekta.

Luka Baroš se nadovezuje na glavnu riječku luku s istočne strane. Kako je istaknuo pročelnik gradskog Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je već obavilo dio pripremnih radnji izuzimajući luku Baroš iz obuhvata lučkog prostora Luke Rijeka te je definirajući kao luku nautičkog turizma.

Predviđeno je da marina ima kapacitet do 500 plovila, a, kako je rekao Škunca, na budućem koncesionaru je da konačni kapacitet utvrdi rasporedom vezova prema očekivanim duljinama plovila. Postojeće građevine povijesnog značenja uz obalu buduće marine bit će očuvane. Tu će se urediti prateći sadržaji ugostiteljske, trgovačke i uslužne namjene, crpka za opskrbu plovila i garaža za vozila.

Riječki gradski vijećnici pridružili su se akciji Kuglice dobrih želja i u pauzi sjednice okitili jelku na Korzu. Prihod od donacija namjenjen je nabavci minibusa za osobe s invaliditetom te Azilu za pse riječkog Društva za zaštitu životinja, a akcija će biti nastavljena i u petak.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da o Lučkoj upravi Rijeka i tvrtki ACI kao potencijalnom investitoru i koncesionaru ovisi kako će se projekt razvijati. 

Na sjednici Gradskog vijeća je usvojen i prijedlog utemeljenja nove nagrade Grada Rijeke za doprinos odgoju i obrazovanju u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području grada Rijeke: "AmbasadoRI odgoja i obrazovanja".

Nagrada "AmbasadoRI odgoja i obrazovanja" dodjeljivat će se od iduće godine odgojitelju, učitelju, stručnom suradniku ili ravnatelju za individualni doprinos odgoju i obrazovanju na području Rijeke, ali i šire.

Kako je navedeno u obrazloženju, tom nagradom želi se istaknuti neprocjenjiva uloga proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, izgradnji održive i demokratske škole, a time i uspješne zajednice. Dodjeljivat će se do tri nagrade godišnje: jedna za predškolski odgoj i dvije za djelatnike školskih ustanova, a iznosit će po 7.000 kuna neto. 

Na sjednici je jednoglasno za novu predsjednicu Odbora Gradskog vijeća za nacionalne manjine izabrana HDZ-ova vijećnica Filipa Capan. Na toj poziciji zamijenila je stranačku kolegicu Ivonu Milinović koja je smijenjena odlukom Gradskog vijeća na sjednici u listopadu zbog neprimjerenih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu na jednom podcastu.

Tijekom aktualnog sata HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović upitao je hoće li svi objekti, uključujući brod Galeb, biti uređeni u predviđenim rokovima u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Gradonačelnik Obersnel je ustvrdio da je "krajnje licemjerno da oni koji su opstruirali donošenje odluke o kreditnom zaduženju za dovršetak uređenja broda Galeb i Palače šećera sada pitaju hoće li brod Galeb biti gotov na vrijeme".

"Neće biti gotov u ranije predviđenim rokovima. Da niste opstruirali donošenje odluka, bio bi gotov do sredine 2020., a ovako će to biti krajem 2020. godine", rekao je gradonačelnik. Za sutra je najavio potpisivanje ugovora s brodogradilištem Dalmont u Kraljevici o uređenju broda.

Na sjednici se čulo i da će Krešimirova ulica biti obnovljena do travnja, Benčić u prvom kvartalu iduće godine, Dječja kuća u lipnju, a Gradska knjižnica krajem 2020. godine. 

Poslušajte što je o brodu i raskopanoj Krešimirovoj ulici na pitanja Anet Tropa (AM) i Sandre Krpan (SDP) odgovorio gradonačelnik Obersnel:

Gradsko vijeće o Krešimirovoj i Galebu, pripremila Neva Funčić

Komentari