Luki Banoviću iz riječkoga GAM-a srebro na Svjetskoj geografskoj olimpijadi

Luki Banoviću iz riječkoga GAM-a srebro na Svjetskoj geografskoj olimpijadi

Luka Banović (Foto: obiteljski album)

Srebrne medalje na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u gradu Quebecu u Kanadi osvojili su hrvatski učenici Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke i Nikola Bišćan iz Srednje škole Donji Miholjac.

Hrvatsko geografsko društvo javilo je i kako je brončanu medalju osvojio Mihovil Penavić iz Klasične gimnazije iz Slavonskoga Broda, a pohvalu Leo Radalj iz III. gimnazije Split.  Na 15. Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Kanadi je sudjelovalo je 165 učenika iz 43 države. Hrvatski se tim s olimpijade vraća u četvrtak 16. kolovoza, a u Zračnu luku "Franjo Tuđman" dolaze u 7:30 sati.

Voditelji hrvatskog olimpijskog tima bili su Dubravka Spevec i Ivan Šulc, članovi Upravnog odbora Hrvatskoga geografskog društva.

Učenici koji su predstavljali Hrvatsku na svjetskoj geografskoj pozornici od 2010. do 2018. godine, ukupno su u osam sudjelovanja osvojili 24 medalje: sedam zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih! Uspješan nastup i kontinuirano osvajanje medalja hrvatskoga tima na svjetskim geografskim olimpijadama rezultat je kvalitetnog i predanog višegodišnjega samostalnog rada učenika, poticaja i pomoći njihovih učitelja i nastavnika geografije tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, potpore njihovih obitelji te kvalitetnih priprema koje organiziraju voditelji geografskog olimpijskog tima uz pomoć nekoliko djelatnika Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. 

Luka Banović već je dobivao matematička priznanja kao i Oskar znanja, a 2016. godine osvojio je broncu iz matematike u Austriji i broncu iz geografije u Pekingu - a još prije dvije godine bio je gost u našoj emisiji Futura.hr, koju možete poslušati ovdje.

Komentari