Male parcele koče razvoj poljoprivrede na otocima

Male parcele koče razvoj poljoprivrede na otocima

Usitnjeni otočki posjedi premaleni su za ozbiljno bavljenje poljoprivredom (Foto: Tajana Petrović Čemeljić/Radio Rijeka)

Agencija za poljoprivredno zemljište ovih je dana raspisala novi natječaj za zakup oko 4 tisuće hektara državnoga poljoprivrednog zemljišta na rok od 50 godina. Odaziv poljoprivrednika nije velik jer su površine koje se nude najčešće vrlo male.

Posebno se to odnosi na naše otoke, gdje su posjedi vrlo usitnjeni nisu pogodni za ozbiljnije pokretanje poljoprivrede i stočarstva, ističe Željko Peran, voditelj Poljoprivredno savjetodavne službe Rab.

Na tisuću-dve kvadrata ne moren niš delat, kaže Ivica Halović iz Kampora koji se bavi ovčarstvom i proizvodnjom sira. Ima planove i za povećanje proizvodnje, ali za to su mu potrebne velike poljoprivredne površine.

Ima mnogo mladih ljudi na otoku koji bi se željeli baviti maslinarstvom, ratarstvom i stočarstvom- kaže Željko Peran i dodaje kako im po tom pitanju država ne ide na ruku. Parcele su male, a da bi okrupnjali svoje posjede moraju plaćati porez na zamjenu zemljišta, tumači Peran.

Naši poljoprivrednici s otoka stoga predlažu da se država odrekne plaćanja poreza na zamjenu zemljišta ako je svrha okrupnjavanja posjeda. To je već, kažu, i europska praksa kod nasljeđivanja zemljišta. S Raba javlja Nikolina Majster:

Komentari