Mali salon: Znate li koji je vaš jezik? S kime komunicirate?

Mali salon: Znate li koji je vaš jezik? S kime komunicirate?

Foto: marinajurjevic.co.uk

Koji je tvoj jezik? A koji je moj?, pitamo se ulazeći u Mali salon u kojemu je postavljena multimedijalna izložba istoga naziva - "Koji je tvoj jezik".

Autorica Marina Jurjević, Riječanka s londonskom adresom, učiteljica i umjetnica iskustvom povezana s osobama s poteškoćama u razvoju, postavila je cjelovitu instalaciju videopriče, slika i predmeta "okruženih" glazbom koja nije, kako kaže umjetnica, "podloga" ambijentu, već dio cijelog projekta.

Osamkanalna filmska instalacija Povjerenje 1 i Povjerenje 2 prikazuje serije kratkih filmova o temi razumijevanja i komunikacije. Jezici su različiti, no nije potrebno koristiti konvencionalni jezik, već se posvetiti svima onima koji nastoje razumjeti ostale koji su drugačiji, i povezati se s njima.

Performans Alisa vas pozdravlja, koji prati otvorenje izložbe, izvest će studentica umjetnosti Dorotea Petrucci. Naime, Alisa je sinonim za tihog revolucionara (muškog i ženskog) koji ne prihvaća kompromise, ima visoke ciljeve i velike nade.

"Intencija je da tko god uđe u ovaj prostor razmišlja o načinu na koji komuniciramo. Ja imam najdivniji posao na svijetu, a to je da radim s ljudima s posebnim potrebama i volim umjetnost. Mi smo željeli donijeti u galeriju ono što obično nema u galerijama, podići svijest o tome da postoje ljudi koji komuniciraju na drugačiji način od onoga koji je svakodnevan", govori autorica Marina Jurjević.

Otvorenje je u četvrtak, 9. travnja u 19 sati a izložba u Malom salonu ostaje do 18. travnja. Zanimljivo je da će tijekom izložbe biti organizirane i radionice za osobe s posebnim potrebama, a već sljedećeg dana, u petak, u Mali salon stižu učenici  oštećena vida i grupa za autizam.

Uostalom, svi ste dobro došli, i svi se možemo pitati tko s kim dobro komunicira i znamo li "koji je naš jezik?" S autoricom je razgovarala Olivera Vinković:

Marina Jurjević, pripremila Olivera Vinković

Komentari