Manje brucoša? Treba prilagođavati studijske programe!

Manje brucoša? Treba prilagođavati studijske programe!

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Opća slika na početku školske godine opisivala je sve manje učenika u školskim klupama. Kako to, uz početak nove akademske godine, izgleda na Sveučilištu u Rijeci? Brucoša, znači upisanih na preddiplomske studije, ima 3020 ili u apsolutnim brojevima 8,5 posto manje.

Ipak, obzirom da su u manje atraktivnim programima smanjene i upisne kvote, taj postotak je nešto manji, tumači prorektorica za studije i studente riječkog sveučilišta Sanja Barić.

Svjesni aktualne demografske situacije, na riječkom sveučilištu razmišljaju i uvode mjere kojima nastoje održati broj studenata. Pri tom su otvaranja novih atraktivnih studijskih programa samo jedna od mjera. Tu su i studijski programi na engleskom jeziku, radi internacionalizacije, a uveden je i niz stručnih praksi koji studentima nudi konkretna znanja.

Radit će i na razvoju e-učenja jer riječko sveučilište želi biti atraktivno studentima odasvud, a već prošle godine polovica brucoša došla je u Rijeku iz drugih krajeva Hrvatske

Hoće li manji odaziv brucoša značiti nova smanjenja kvota u manje atraktivnim programima? Dr. Barić objašnjava da već postoje najave s fakulteta da će neke kvote rasti, a neke će se vjerojatno smanjivati. O tome će se još razgovarati i na posebnoj sjednici sveučilišnog Senata u studenome. 

Intenzivno se radi na pokretanju studija logopedije na riječkom sveučilištu, u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Program vezan uz potrebe tržišta rada u Primorsko-goranskoj županiji počet će možda već u idućoj akademskoj godini.

Razmatra se kadrovske mogućnosti razvoja studija bioinformatike kao izvanrednog diplomskog studija, ali to zahtijeva angažman četiri sastavnice Sveučilišta. Interes postoji, a dalje se otvaraju pitanja suradnji, financiranja... što znači da je ta priča još u fazi izviđanja, ističe prorektorica. 

Više poslušajte u razgovoru s prorektoricom Barić:

Sanja Barić: Sveučilište mora biti zanimljivo studentima, pripemila Tatjana Sandalj

Komentari