Marco Graziani i Danijel Detoni sviraju Brahmsa i Prokofjeva

Marco Graziani i Danijel Detoni sviraju Brahmsa i Prokofjeva Marco Graziani i Danijel Detoni sviraju Brahmsa i Prokofjeva
Pijanist Danijel Detoni (Foto: Pixsell) Pijanist Danijel Detoni (Foto: Pixsell)

Violinist Marco Graziani (Foto: HNK Zajc)

Komornim koncertom "Dvije prve sonate", recitalom violinista Marca Grazianija i pijanista Danijela Detonija, nastavlja se ovosezonski ciklus kiomornih koncerata u Zajcu. Dvojica sjajnih glazbenih umjetnika mlađe generacije izvest će program s djelima Brahmsa i Prokofjeva.

Prvi na koncertnom programu je Brahmsov Scherzo za klavir i violinu iz F-A-E sonate, najavljuju iz HNK Zajca. To je djelo Brahms, kao dio Sonate F-A-E, napisao 1853. godine kao dar slavnome mađarskom violinistu i svome prijatelju Josephu Joachimu, koji ga je nadahnuo za gotovo sve njegove kompozicije za violinu. Praizveli su ga Joseph Joachim i Clara Schumann.

Potom slijedi još jedno djelo Johannesa Brahmsa, njegova Prva sonata za klavir i violinu u G-duru. Sonata, nastala 1879. godine, veliku i brzu popularnost duguje svojoj liričnosti i naglašenoj vedrini, ali i naporima violinista Josepha Joachima. Zbog svoga posljednjeg, trećeg stavka, u kojem se dočarava padanje kišnih kapi, poznata je i pod nazivom Kišna.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena Prva sonata za violinu i klavir u f-molu Sergeja Prokofjeva, djelo prožeto bolom i patnjom, ali i prkosom i nadom. Nastalo je tijekom Drugoga svjetskog rata, tijekom kojega je Prokofjev svjedočio stradanjima svojih prijatelja i raspadu obitelji, pa ova sonata predstavlja njegovu intimnu refleksiju ratnih događanja. 

Mladi riječki violinist Marco Graziani (1988.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010. godine, a od 2012. koncert-majstor je u zagrebačkom HNK. Solist je i član raznih komornih sastava, dobitnik mnogih nagrada, laureat velikih međunarodnih natjecanja. Snimio je dva nosača zvuka – jedan s Rubenom Dalibaltayanom i drugi sa Stjepanom Hauserom. Osnovao je Hrvatski gudački kvartet, uspješno nastupa na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrima u Europi, Japanu i Rusiji. 

Pijanist Danijel Detoni (1983.) magistrirao je klavir na Glazbenom sveučlilištu Liszt Ferenc u Budimpešti, a četvrtu godinu studirao je na pariškome Konzervatoriju. Radio je s renomiranim umjetnicima i ansamblima, a kao solist i komorni glazbenik nastupao je na brojnim festivalima.

Koncert s jednom pauzom traje oko sat vremena, a na rasporedu je u HNK Zajcu u ponedjeljak 6. ožujka u 20 sati.

Komentari