"Mare" za početak sezone u riječkom Art kinu

"Mare" za početak sezone u riječkom Art kinu

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Riječko Art kino otvorilo je u četvrtak jesensku sezonu premijerom hrvatsko-švicarskog filma "Mare" redateljice i scenaristice Andreje Štake. Film je zapravo intimni dnevnik mlade žene iz dubrovačkog zaleđa, koji na dokumentaristički način oslikava socijalne prilike u Hrvatskoj danas.

Nakon filma priređena je tribina kojoj je prisustvovao dio ekipe filma, među ostalima Marija Škaričić koja je za glavnu ulogu nagrađena Srcem Sarajeva.

- Uloga ne može bit glavnija nego što jest, budući da se u filmu praktički ništa ne događa izvan vašeg vidokruga i prepun je krupnih kadrova vašeg lica - odgovornost, izazov?

Pa da, odgovornost je bila velika, još nikad nisam gledala film u kojem ima toliko mene, ha,ha. Kamera je stalno bila tako blizu, ali to nije bio problem jer je snimatelj takav genijalac. Problem je što je ritam snimanja bio naporan. Ja sam praktički u svakom kadru, što je zahtijevalo stalnu koncentraciju koja ne dopušta pukotine... ali opet, to je taj posao, na kraju krajeva...

- U najavi filma ističe se da je Mare mlada žena iz Konavala, ali meni se čini da je priča mogla biti ispričana bilo gdje?

Da, složila bih se, to je priča o jednoj prosječnoj obitelji i bezperspektivnosti, o već utabanoj stazi po kojoj samo hodamo jer je sve unaprijed određeno. I može se odigrat bilo gdje u svijetu. Konavle su istaknute jer je to prvi put da je tamo snimljen autorski film. Autorica Andrea Štaka je podrijetlom otuda i snimali smo u kući njene rodice koja je na dvjesto metara od aerodromske piste i svi koji dole nešto rade, rade na aerodromu.

- Podsjeća li i vas ovaj film na "Mostove okruga Madison", doduše, s puno manje romantike?

Da, stalno sam se referirala na to i pokušavala od Andreje izvući znači li ovaj Poljak za mene to što Clint Eastwood znači Meryll Streep, međutim, ovo je samo narativno slično. Tamo se, s puno romantike priča što se dogodi kad se sretnu dvoje ljudi koji su 'soul mates'. Ovo je ipak drugačije.

- Film obiluje erotikom, međutim ne ide se dalje od toplesa, zašto?

Zato jer sam ja tako htjela. Mislila sam, ako se dobro snimi, da je ovo dovoljno. Andreja je htjela, ali ja nisam. Bilo mi je neugodno. Išla sam čisto iz svoje utrobe jer sam tako osjećala i eto, čini se da je ispalo dobro... 

Više poslušajte u razgovoru:

Marija Škaričić govori o tome kako je biti Mare, pripremio Albert Petrović

Komentari